kosarkasi_radostOI MLADI, SINGAPUR
Košarkaši Srbije u finalu protiv Hrvatske
Pobedom nad ekipom SAD u košarci 3 na 3 sa 34:29 (15:15, 27:27; 7:2) u prvom produžetku polufinalnog susreta Srbija se plasirala u sutrašnje finale u kojem će joj rival biti Hrvatska.
Duel Srbije i SAD u strit basketu nazvan je još pre no što je počeo finalom pre finala, a po onom što su reprezentativci dve košakraške zemlje pokazali u igri na jedan koš taj epitet je zaista zaslužen, a opravdali su ga pre svega naši košarkaši Nemanja Bezbradica, Saša Avramović, Marko Radonjić i Stefan Popovski-Turanjanin. Sve vreme su bili bolji tim, ekipa koja igra na pobedu i koja zna kako da dođe do nje. Vodili su i sa šest poena razlike. Amerikanci su samo u tri maha bili na trenutak u vođstvu. Dali su prvi koš na utakmici, prvoj koja je popunila tribine skejp jut centra, dva i po minuta pre kraja drugog poluvremena iz slobodnih bacanja poveli sa 21:20 i u samom finišu sa 27:25, opet iz slobodnih bacanja.
Ali, to im nije bilo dovoljno za pobedu. Radonjić je projurio terenom i položio loptu u koš, a Amerikanci za devet sekundi nisu uspeli da izvedu šut…
finalisti_kosarkasiPrvi put u Singapuru Srbija je morala da igra produžetak, ali Amrikanci nisu izdržali do isteka drugog minuta. Naši igrači postigli su sedam poena, Amerikanci samo dva i dobijen je prvi finalista, prvog turnira u igri 3 na tri pod okriljem FIBA na prvim olimpijskim igrama mladih.
– Bio je ovo težak meč. Amerikanci su visoki i jaki, ali borili smo se svim srcem i izravnali stari dug. Ovo je revanš punom merom Amerikancima za poraz na Svetskom juniorskom prvenstvu. Niko od ovih igrača nije tada bio u timu SAD, ali bitno je da je Srbija pobedila Ameriku. Svako od nas može da kaže da je danas dao sve od sebe. Sutra ćemo igrati za zlatnu medalju i osvojićemo je – rekao je Nemanja Bezbradica, košarkaš FMP-a za kojeg se interesuju u Severenoj Karolini…
Amerikanci nisu bili raspoloženi da odgovaraju na novinarska pitanja.– Po dolasku najavio sam da nas interesuju samo zlato ili srebro. U finalu smo, ostvarili smo želju. Momci su svima ovde održali čas iz sporta i patriotizma, borili su se do poslednjeg atoma snage i nadigrali Amerikance. Finalni meč ne može da bude ovako težak bez obzira ko će biti protivnik – rekao je trener naše četvorke Marko Simonović pre drugog polufinala u kojem su tri produžetka igrali Grčka i Hrvatska.
Grci su u finišu dozvoljenog vremena za igru ispustili veliku prednost i u trećem produžetku pobedila je Hrvatska trojkom Ramljaka –– 33:30 (5:12, 18:11; 3:3, 4:4, 3:0)
Susret u skejp jut centru, pred  600 gledalaca sudili su Bisang (Francuska) i Sančez (Urugvaj).
Srbija: Avramović 15 (1), Radonjić 10 (1), Bezbradica 7, Popovski-Turanjanin 2.
SAD: Džibs 13 (1), Kerni 9, Čol 6, Kejdil 1.
Povezana vest:  Poraz Zvezde u Podgorici, majstorica za titulu u Beogradu