bodiroga_1998SVETSKA PRVENSTVA – GRČKA, 1998
Obradović prvak sveta i kao selektor
Od šampionata u Ljubljani (1970), kad je osvojila prvu titulu svetskog prvaka Jugoslavija u Atini prvi put nije bila me|u favoritima za osvajanje medalje.
Prosto, što tu medalju niko nije mogao ni da očekuje od tima koji je put Atine krenuuo bez kvarteta asova kakvi su Vlade Divac, Žarko Paspalj, Zoran Savić i Predrag Danilović.
Optimizam nije porastao ni posle saznanja da će Aleksandar Đorđević ipak igrati, jer je on još bio „rovit“ posle operacije.
Đorđevićeva želja da pomogne nacionalnom timu bila je, međutim, jača od svih nevolja. Baš kao i hrabrost selektora Željka Obradovića koji je od početka tvrdio da će „plavi“ osvojiti medalju bez obzira na sve probleme koji su ga „saplitali“ tokom priprema.
Verovao je u svoj izbor, uveren da je pravi i da se može bez svakoga. Bio je potpuno u pravu, jer, poverenje su mu na pravi način vraćali svi redom. Na jednoj utakmici to je bio Miroslav Berić, na drugoj Saša Obradović, na trećoj Milenko Topić i Dejan Tomašević, u četvrtfinalu, najvažnijoj utakmici šampionata, „roviti Sale nacionale“, a u polufinalu i finalu Dejan Bodiroga i Željko Rebrača.
Protiv Argentine u četvrtfinalu „plavi“ su u drugom poluvremenu konstantno jurili rezultat. Sve dok Đorđević nije, u svom stilu „trojkom“ pogurao naš tim ka polufinalu.
U polufinalu Jugoslavija je protiv sebe imala i reprezentaciju Grčke i 18.000 vatrenih pristalica domaćina šampionata. Drama nije dobila epilog ni posle regularnih 40 minuta. U produžetku Bodiroga je izrastao u junaka utakmice i plave odveo u finale.
Najzad, u finalu briljirao je Rebrača. Zbog nebeskih skokova još u prvoj fazi prvenstva dobio je nadimak „bananamen“, a potpuno ga je opravdao u poslednjim sekundama meča protiv Rusije, koji je odlučivao o zlatu.
Pri rezultati 60:58 najpre je pod svojim košem udario „rampu“ protivniku da bi koji trenutak kasnije „zakucao“ pobedu i Jugoslaviji obezbedio četvrtu titulu prvaka sveta. Rusima je ostalo tek toliko vremena da ublaže poraz (64:62).
Željko Obradović je postao prvi čovek na planeti koji je titulu prvaka sveta osvojio i kao igrač i kao selektor. Kao igrač osam godina ranije u Buenos Ajresu.
Bodiroga je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) šampionata u „Gradu pod Akropoljem“, u kojem je neposredno po završetku SP nastavio karijeru u dresu Panatinaikosa.
Povezana vest:  ŠENŽEN 2011, Srbija u finalu Univerzitetskih igara u Šenženu