reprezentacija_kzn_ziraSP TURSKA 2010, GRUPA A
Argentinici favoriti, Srbija ponovo u vrhu
Košarkaška reprezentacija Argentine važi za apsolutnog favorita u A grupi na šampionatu sveta u Turskoj, koji će biti održan od 28. avgusta do 12 septemebra, a košarkaški strucnjaci se slažu da će „gaucosi“ najviše poteškoća u prvoj fazi takmičenja u Kajzeriju imati protiv renoviranog tima Srbije.
Iako u timu neće biti Emanuela Đinobilija, predvodnika najuspešnije generacije u istoriji argentinske košarke koja se 2004. godine na Igrama u Atini popela na olimpijski tron, „gaučosi“ se i dalje nalaze u najužem krugu kandidata za osvajanje odličja na Mondijalu.
Selektor Serhio Hernades i dalje na okupu ima tim čiji „kostur“ čine iskusni igrači koji znaju kako se osvajaju trofeji i medalje na velikim takmičenjima. Kada u timu nema predvodnika Đinobilija, udarna snaga ekipe nalazi se u reketu, gde će Hernades na raspolaganju imati sjajan tandem Luis Skola – Fabrisio Oberto.
Na spoljnim pozicijama glavne role pripašće dvojici asova iz američke profesionalne lige (NBA) – Andreasu Noćioniju i Karlosu Delfinu – a uloga plejmejkera rezervisana je za Pabla Priđonija, igrača koji se dokazao u mnogim elitnim evropskim klubovima.
Iako su nosioci igre argentinske reprezentacije prilično vremešni, mnogi se ne slažu sa konstatacijama da je ovaj sastav „rekao poslednju reč“ na međuanrodnoj sceni.
Za razliku od Argentine, drugi favorit u A grupi, selekcija Srbije, najviše nade polaže u mladost ekipe koja je prošle godine na Evropskom prvenstvu u Poljskoj posle godina posrtanja na velikim takmičenjima prijatno iznenadila košarkašku javnost i osvojila srebrnu medalju.
Osvajanje još jednog odličja u nizu bilo bi pravi podvig za izabranike selektora Dušana Ivkovića s obzirom na izuzetno jaku konkurenciju na prvenstvu u Turskoj.
Iskusni stručnjak, koji je 1990. godine na Mondijalu u Buenos Ajresu sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio pobednički pehar, ne želi da učenike opterećuje trofejnim nasleđem nekadašnje košarkaške velesile. Srpski stručni štab radije potencira priču o novoj reprezentaciji, željnoj dokazivanja protiv najkvalitetnijih protivnika.
U dresu „belih orlova“ biće skoro svi koji su 2009. godine igrali u finalu kontinentalne smotre, a predvodiće ih dva asa sa već pozamašnim iskustvom – kapiten Nenad Krstić i organizator igre Miloš Teodosić.
Na žalost, ne od početka šampionata jer je Krstić kažnjen sa tri, a Teodosić sa dve utakmice neigranja zbog nedavnog skandala na Akropolj kupu, u meču sa Grčkom.
Konkurencija u A grupi bila bi još jača da se Dirk Novicki, zbog odanosti Dalasu i namere da pomogne novim klupskim saigračima, nije odlučio da propusti prvenstvo. Bez njega selekcija Nemačke je tim sasvim prosečnog kvaliteta, bez većih ambicija, ali sigurno je da može uspešno da prebrodi prvu fazu.
Situacija oko četivrtog putnika u drugu fazu takmičenja iz A grupe je prilično jasna kada se ima u vidu da je razlika u kvalitetu između reprezentacije Australije i državnih timova Angole i Jordana prilično velika i da godinama najbolji tim Afrike i azijski predstavnik nemaju baš puno potencijala da naprave iznenađenje.
Povezana vest:  Dženkins ponovo u Beogradu