FIBA_turska_2010_logoSP TURSKA 2010

 

Argentina – Jugoslavija na SP 0:4

 

Poslednji rival reprezentaciji Srbije u A grupi šampionata sveta za košarkaše u Turskoj je državni tim Argentine, koji je na Mondijal doputovao bez najvećih zvezda, ali je zadržao visoke ambicije i oreol jednog od favorita za osvajanje medalje.

Argentinci su najveće uspehe postizali na početku decenije, a kruna odličnog rada sjajne generacije „gaucosa“ bila je titula olimpijskog prvaka na Igrama u Atini 2004. godine.

Neki članovi tog čuvenog tima, Luis Skola, Karlos Delfino, Fabricio Oberto i Pablo Priđoni i u Turskoj se nalaze u sastavu selektora Serhija Ernandesa, dok su ostali odlučili da završe bogatu reprezentativnu karijeru ili se iz drugih razloga nisu pojavili na Mondijalu.

Povezana vest:  Vujošević: Dobro plaćen tim protiv tima koji nije plaćen

Prema svemu viđenom u prva tri kola Argentincima najviše nedostaje Emanuel Đinobili, zaštitni znak ove selekcije u svim ranijim pohodima ka osvajanju odličja na velikim takmičenjima.

Izvanredni bek odlučio je da propusti šampionat sveta, za razliku od iskusnog Andresa Noćionija koji je svim srcem želeo u Tursku, ali mu klub (Filadelfija) to nije dozvolio.

U nedostatku dvojice asova igra „gaučosa“ izgubila je prepoznatljivi šmek, a u prva tri kola iako su opravdali ulogu favorita u susretima sa Nemačkom, Australijom i Angolom nisu oduševili.

Argentina i dalje igra brzo i veoma dinamično, sa efektnom tranzicijom lopte, ali su se njeni protivnici prilagodili tom stilu, pa im taj recept sve manje uspeva. Pritom treba imati u vidu činjenicu da mlade snage, ipak, nisu na vrhunskom nivou svojih prethodnika.

Povezana vest:  Nikolić: Limož prilika za sticanje neophodnog iskustva

Skola, Delfino i krilo Leonard Gutijeres preuzeli su odgovornost u napadu i realizovali najveći broj napada, dok ostatak tima još čeka „svoju priliku“.

Argentinci su se prilično namučili u mečevima sa Nemačkom i Australijom, ali su u oba susreta pronašli put do važnih trijumfa.

Glavno oružje Ernandesovim učenicima je veoma dobar procenat šuta iz igre (57 posto) što im daje veliku sigurnost u napadu.

Argentina za sada grabi ka prvom mestu u grupi, kako bi izbegla sudar sa veoma jakom selekcijom SAD u ranoj fazi šampionata i omogućila sebi lakši put do same završnice Mondijala.

Ukoliko uspeju da se dokopaju pobedničkog postolja u Istanbulu, mnogim članovima ove generacije biće to „poslednji tango“ u dresu sa državnim grbom.

Povezana vest:  RED BULL KING OF THE ROCK 2014, Nebojša Bošković opet osuđen na zatvor

Argentinci će sutra prvi put igrati protiv reprezentacije Srbije na Mundijalu. Do sada su odigrali četiri utakmice protiv Jugoslavije i sve četiri izgubili.

Prvu 1967 u Montevideu (Urugvaj) kada je bilo 93:69 za Jugoslaviju. Devet godina kasnije, u Madridu, „plavi“ su pobedili sa 87:68, a na SP 1998. u Atini 70:62. Poslednji put Argentina i Jugoslavija odmerili su snage u nezaboravnom finalu Mundiala u Indijanapolisu kada je Jugoslavija, tek u produžetku, osvojila petu titulu planetarnog šampiona (84:77)

astav argentinske reprezentacije: Luis Skola, Pablo Priđoni, Roman Gonzales, Fabricio Oberto, Huan Gonzales, Luis Čekeira, Karlos Delfino, Paolo Kinteros, Leonard Gonzales, Markos Mata, Hernan Jasen i Federiko Kameriks.