dusan_ivkovic_kosarka_selektorKSS TREBA DA REAGUJE KOD FIBA

Ivković: Na snimku se sve vidi

 

Selektor reprezentacije Srbije Dušan Ivković, dan posle povratka sa Svetskog prvenstva u Turskoj, gde je naš tim osvojio četvrto mesto, za naš sajt još jednom se osvrnuo na polufinalnu utakmicu sa domaćinom Turskom:

-Posle snimka koji se pojavio juče, а na kome se jasno vidi kako Kerim Tunčeri na početku prodora iz koga je postigao poslednji koš na polufinalnoj utakmici, po prijemu lopte levom nogom prestupa nagazivši aut liniju, još je jasnije koliko je Srbija oštećena. Pored toga, arbitar Karion iz Portorika, u trenutku kada Tunčeri prestupa, stoji na samo nekoliko metara od mesta događaja i ima potpuni pregled situacije, ali ne reaguje, što se na snimku takođe jasno vidi – kaže Dušan Ivković.

Povezana vest:  Mega Vizura pobedila u Novom Mestu

Selektor naglašava da sudija iz Portorika, ne da nije kažnjen od FIBA za ovakvu kardinalnu grešku koja je direktno odlučila finalistu, već je na neki način i „nagrađen“.

-Neverovatno je da isti arbitar dan posle toga biva ponovo delegiran i na taj način, nagrađen, da sudi utakmicu za peto mesto između Argentine i Španije. FIBA se i dalje nije oglasila povodom celog slučaja. Niko iz našeg Saveza nije dobio ni objašnjenje, ni izvinjenje zbog svega što se dogodilo, pa smatram da Kotleba i Bauman iz moralnih razloga treba da podnesu hitne i neopozive ostavke. Naročito je interesantno što su pomenuti čelnici FIBA sedeli za stolom tik pored terena i to baš na mestu na kome je Tunčeri izašao u aut i mogli su da vide prestup, kao i reakciju, odnosno nereakciju sudije.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobede Majamija i San Antonija

Dušan Ivković napominje da je nedosuđeni aut samo jedna u nizu povreda pravila košarkaške igre koje su arbitri napravili na štetu Srbije tokom polufinalne utakmice sa Turskom.

-Danas je moj stručni štab napravio skauting materijal na kome se nalazi ravno 50 situacija sa polufinalnog meča u kojima je naš tim direktno oštećen. Razgovarao sam sa predsednikom KSS Kapičićem i generalnim sekretarom Gavrilovićem i preneo im da smatram da naša košarkaška organizacija treba da se pismeno obrati predsedniku FIBA, Ivanu Maniniju, kao i da u prilogu treba dostaviti pomenuti video materijal. Verujem da će se to narednih dana i desiti. Pošto materijal bude dostavljen u FIBA, mislim da nema prepreke da on bude i javno obelodanjen – kaže Ivković.

Povezana vest:  Dan košarke na Sava Promenadi