steve-francisNBA
I Steve Francis nadomak kineskoj košarkaškoj ligi
Nakon Alena Ajversona još jedna bivša NBA zvezda, 33-godišnji bek Steve Francis, blizu je nastavka karijere u kineskoj CBA ligi.
-Bude li ponuda dobra, neću je odbiti – izjavio je nekad sjajnikošarkaš Hjuston Roketsa odgovarajući na pitanje o dalekoistočnoj avanturi.
Također je rekao da bi najradije zaigrao za Shanghai Sharkse, bivši klub njegovog velikog prijatelja i bivšeg saigrača Jao Minga, koga je kineski centar Hjustona danas vlasnik. Jaova uloga u mogućem Francisovom transferu zasad nije poznata.
Francis je bivši trostruki All Star igrač i svojevremeno jedan od najatraktivnijih košarkaša sveta. Na draftu 1999. godine biran je kao drugi izbor od Memfis Grizlisa, za koje nije želeo da nastupa, te je pre početka sezone menjan u Roketse, u kojima je izborio nagradu za rukija godine, koju je podelio s Eltonom Brandom.
Poslednje je dobre dve sezone odradio u Orlando Medžiku u razdoblju od 2004. do 2006. godine, a tokom karijere u NBA ligi bio je na prosecima od 18,1 koša, šest asistencija, 5,6 skokova i 1,5 oduzetih lopti.
U decembru 2008. godine završio je u Grizlisima, klubu koji ga je draftovao, ali u međuvremenu iz Vankouvera preselio u Memfis. Tamo nije zbog problema s povredama odigrao nijednu utakmicu, pa je dobio otkaz u januaru prošle godine.
Od tad nije igrao takmičarsku košarku. Posvetio se poslovima s nekretninama, građevini, bokserskoj promociji, lancu brijačnica, modnoj liniji odeće, a objavio je i jedan reperski album.
Povezana vest:  Kraj sezone, Zvezda ostaje Evroligi, Partizan u Evrokupu