par_pozEVROLIGA

 

Prvi trijumf Partizana u Evroligi ove sezone

 

jan_veseli_par_kimKošarkaši Partizana pobedili su večeras u Beogradu ruski Himki sa 72:68 (21:19, 15:18, 13:16, 23:15), u utakmici drugog kola Grupe A i ostvarili prvi trijumf u Evroligi ove sezone.

Najefikasniji u ekipi Partizana bio je Nejtan Džavai sa 15 poena, osam skokova i dve asistencije, a poen manje ubacio je Oliver Lafajet, koji je imao i četiri asistencije. Dušan Kecman dodao je 12 poena, a Dragan Milosavljević osam.

U ekipi Himkija Kit Lengford postigao je 19 poena, Zoran Planinić ubacio je 16, a Krešimir Lončar 13, uz devet skokova.

Partizan je tako, pred 7.025 navijača u hali Pionir, ostvario prvu pobedu u Evroligi ove sezone, a Himki je zabeležio prvi poraz.

U prvoj četvrtini se igralo brzo, Partizan je počeo utakmicu agresivno i borbeno, ali je Himki igrao dobro u odbrani, zbog čega su crno-beli imali loš procenat šuta, ali su, ipak, pogađali iz reketa.

Povezana vest:  Košarkaši Bora pretukli sudiju u Nišu

U gostujućem timu, koji je vodio tokom većeg dela prve četvrtine, Lengford je bio nezaustavljiv, do prve četvrtine postigao je 10 poena. Himki je poenima Lončara sa bacanja imao četiri poena razlike (17:13), ali je Partizan u finišu posle uspešnih kontri preokrenuo i stekao dva poena prednosti.

Obe ekipe su u drugoj četvrtini usporile tempo i igrale duge napade. Partizan tokom prvih 20 minuta nije postigao nijednu „trojku“ (0/7), dok je Himki u tom segmentu bio polovično uspešan (5/10).

Ekipa Serđa Skariola je bila u prednosti zahvaljujući Planiniću, Lončaru i Raulu Lopesu, koji je u 15. minutu svom timu drugom „trojkom“ u drugoj četvrtini, doneo pet poena prednosti – 31:26.

Povezana vest:  KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE, Tamiš na korak od istorijskog uspeha

Partizan je bio u igri zahvaljujući dobrom skoku u napadu, a ekipu su u tim trenucima držali Dušan Kecman i Raško Katić.

Himki je na početku treće četvrtine serijom od 5:0 poveo sa 42:36 i prednost rutinski čuvao tokom cele deonice. Partizan nije imao rešenje u napadu, a gostujući tim je igrao sigurno i pogađao penale.

U završnici treće četvrtine Partizan se trgao, ali nije mogao da preokrene rezultat zbog velikog broja grešaka. Prvu „trojku“ na utakmici crno-beli su postigli minut i 15 sekundi pre kraja, kada je Lafajet smanjio na 47:48.

Partizan je poslednju četvrtinu počeo serijom od 6:0, uz „trojku“ Jake Klobučara i tri poena Džavaija poveo je sa 55:53. Planinić je u sledećem napadu „trojkom“ vratio prednost Himkiju, nakon čega je Lengford poenima doneo 58:55.

Povezana vest:  SP TURSKA 2010, Srbija ubedljiva protiv Angole na početku Mundobasketa

Crno-beli su se ponovo vratili u igru preko Jana Veselija i Džavaija, nakon čega je Lafajet preuzeo odgovornost i poveo Partizan do pobede. Amerikanac je prvo postigao dva poena, a zatim u sledećem napadu oduzeo loptu protivniku i u kontri promašio „zakucavanje“, ali je Kecman ipak bio pod košem i postigao koš za 65:60.

Posle poena Lengforda sa bacanja, Lafajet je još jednom pogodio „dvojku“, a u poslednjem minutu dodao je do Vladimira Lučića koji je pogodio „trojku“ za nedostižnih 70:62.

U sledećem, trećem kolu, Partizan će 4. novembra od 20.45 u Beogradu igrati protiv Makabija, dok će Himki dan ranije, od 18.45 dočekati Prokom.

PHOTO: ataimages.rs