Košarkaši Partizana, na današnji dan pre 27 godina, ispisali su najuspešnije stranice srpske klupske košarke i pobedom u finalu u Istanbulu nad Huventudom 71:70 postali su prvaci Evrope.

Dramatičan meč 16. aprila 1992. godine u dvorani „Abdi Ipekči“ odlučen je čuvenom trojkom Aleksandra Ðorđevića u poslednjoj sekundi, što mu je kasnije postao „zaštitni znak“, uz kultne reči komentatora Dragana Nikitovića „tri poena, tri poena, vreme je isteklo, vreme je isteklo…“.

Povezana vest:  Završni turnir Kupa Radivoja Koraća u Beogradu

Jako mladom timu (21,7 godina prosek), predvođenim sa sada najtrofejnijim evropskim trenerom u istoriji Željkom Obradovićem, nije smetalo ni to što je do krova Evrope došao sa samo jednom odigranom utakmicom u Beogradu zbog građanskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji, a dom mu je bila španska Fuenlabrada.

Crno-beli su na putu do najvrednijeg trofeja srušili Solnok, u grupnoj fazi bili četvrti sa skorom 9-5, onda u četvrtfinalu eliminisali Knor iz Bolonje sa 2:1 u seriji, pa potom milanski Filips (82:75) na Završnom turniru u Istanbulu, pre velikog trijumfa nad Huventudom.

Povezana vest:  KK Partizan: Od sutra u prodaji ulaznice za Olimpiju

Šampioni Evrope sa Partizanom postali su Aleksandar Ðorđević, Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Vladimir Dragutinović, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Nikola Lončar i Dragiša Šarić.