Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda potvrdio je danas da Milan Tomić nije više trener crveno-belih.
-Milan Tomić se danas sporazumno rastao sa Crvenom zvezdom, u najboljem redu i prijateljskim odnosima. Vratio je Crvenu zvezdu u Evroligu, odsvojio tri trofeja. Ništa neobično. Nije se nikakva ujdurma dogodila – rekao je Čović na konferenciji za novinare u Beogradu.
Zvezda je u poslednjih sedam utakmica ostvarila dve pobede.
-Imao sam sa Milanom konstuktivne analize kako i šta dalje. Nema ubedjivanja u poslovima nego se zajedno analizira i donose se zajednički zaključci – naveo je Čović.
Novinare je zanimalo ko će voditi Zvezdu sa klupe, a Čović je odgovorio: „Dogovorićemo se, a možda nam Kurir javi ranije“. Na dodatno pitanje da prokomentariše navode da je Zvezda kontaktirala Dejvida Blata, on je podsetio da Blat boluje od multiple skleroze.
-Čovek je bolestan, ali sad imam nameru da pokušam da uverim Pešića da se ne vraća u Barselonu, već da ostane ovde. Kari je moj veliki drug i prijatelj, radili smo u reprezentaciji zajedno, u Zvezdi… Pitaćemo i Karija, da ga zaustavimo na aerodromu – rekao je Čović.
Upitan da li je jedan od kandidata trener FMP-a Vladimir Jovanović, Čović je naveo da se „sve analizira“.
-Nismo ni mi, nije ni Milan planirao, ali sve je to u sportu. Sve je to posao“, rekao je Čović i dodao iskusni evroligaški treneri nisu garancija da će se napraviti rezultat, kao i da Zvezda nema novca da trenera plati 500 ili 600 hiljada evra.
On je dodao da „za sada izgleda“ da će tim protiv Barselone voditi pomoćnik Andrija Gavrilović.
-On jeste dugo bio sa Milanom, radio je sa velikim trenerima i nikoga neću da eliminišem – rekao je Čović.
Upitan o eventualnom dovodjenju nekog mladog trenera, Čović je rekao da svaki trener koji dodje mora da ima autoritet i da igrači odmah znaju da li on zna da radi svoj posao.
Na pitanje da li je razmišljao o otkazima igračima, Čović je kazao da nije.
-Mislim da je za sada selekcija dobra, ali videćemo, ništa ne mogu da isključim. Dobro saradjujemo sa FMP-om, tamo su dobri igrači. Saradjujemo i sa OKK Beogradom, Tamišem, imamo odakle da povučemo igrače – rekao je Čović.
Prvi čovek crveno-belih otkrio je da najplaćeniji igrač u Zvezdi košta 500.000 evra i dodao da rivali imaju i plaćenije.
On je rekao i da je ekipa imala i ima zdravstvene probleme.
-Imamo zdravstveni problem sa Branuom, nadam se da će to biti regulisano za 20-tak dana. Nadam se da će Kuzmić biti u funkciji za 10 do 15 dana, bilo je problema sa Perperogluom i sa Gistom. Nadam se da ćemo biti što kompletniji za utakmicu s Barselonom – rekao je Čović.
Na konstataciju da je Zvezda loše počela ABA ligu, Čović je naveo da ne može uvek da se pobedjuje.
-Te stilske figure poput loših partija protiv Budućnosti i Makabija. Protiv Budućnosti nismo odigrali kako treba, ali protiv Makabija smo mogli da dobijemo kao i protiv Panatinaikosa. Ali ta  poredjenja sa prošlom sezonom – to je sve sport. Ako tako gledate temeljno Zvezdu, gledajte i duge. Duga je sezone, treba da budemo strpljivi – rekao je Čović.
Prvi čovek Zvezde je potom govorio i o odnosu sa Partizanom.
-Svaka pobeda Crvene zvezde nije pobeda, nego smo kao mi nešto oteli, a sve zato što predsednik države navija za Crvenu zvezdu. Danas ste videli da država pomaže i jedan i drugi klub, a ispalo je da Zvezda dobija beskonačno, a da ovi drugi dobijaju nulu. Mada, s obzirom na to da Zvezda igra Evroligu mislim da bi trebalo da ima čistu razliku od 300, 400 miliona – rekao je on.
-Kada Partizan izgubi, onda su Zvezda i predsednik države namestili. To nije zdrava atmosfera. To vodi u situaciju ogromnih podela, hoću da dam doprinos da te podele eliminišemo. Sport služi da navijamo i da se šalimo na tu temu, jer neće stalno pobedjivati jedni, a stalno gubiti drugi – dodao je on.
Čović je rekao da odnosi dva „večita“ rivala treba da budu na boljem nivou i da mora da postoji uvažanje.
-Sa naše strane nemate gotovo nijedan primer koji to poništava, a da li ste videli transparente i šta je pevano mojoj porodici i supruzi. Pevaju se seksističke pesme, a teško da ćemo igrati bilo koju utakmicu pod takvim uvredama. Otvoreni smo za sve vidove saradnje, ali nisam za to da se preko društvenih mreža i jutjub kanala šire dezinformacije i laži i prevare – rekao je Čović.
Govoreći o finalnoj seriji Superlige, koju je Zvezda dobila nakon što je u poslednjoj utakmici pobedila posle napravljenih koraka Bilija Berona, prvi čovek crveno-belih rekao je da su koraci bili, ali i da je njegova ekipa oštećena na finanom turniru Kupa Radivoja Koraća.
-Sećam se i koševa iz auta. To je isto sport, ima video snimak, mogu da se poprave greške. Nismo nikakav problem, saradnja Crvene zvezde i Partizana treba da bude potpuno normalna – dodao je on.
Takodje, osvrnuo se i na dešavanja iz finalne serije ABA lige, protiv Budućnosti.
-Svaki put ćemo biti još godi ako nas neko dočeka banditski kao u trećoj utakmici u Podgorici, to je bio linč koji su napravili državni funkcioneri. Onaj ko nama nije dobar domaćin, vratićemo puta pet – rekao je Čović.
On je rekao da su klubovi u Sporskom društvu, osim fudbalskoj i košarkaškog na ivici egzistencije i zahvalio direktoru Zvezdanu Terziću na pomoći koji je u ime fudbalskog kluba uputio.
-To nam daje sinergiju. Pare ne igraju, ali postoji i ono da se ipak igra za pare. Svi koji rade, rade za pare – naveo je Čović.
On se osvrnuo i na rad Košarkaškog saveza sa mladjim kategorijama.
-Na Skupštini 2017. sam pitao da li postoji strategija naše domaće košarke i nisam dobio odgovor, što znači da ne postoji. To pokazuje do čega smo došli, meni nestvarno deluje da naša mlada reprezentacija ispadne u B diviziju. Ne može svake godine sve da se osvaja, ali treba ostati konkurentan od prvog do petog mesta. Ima mnogo upada menadžerskih frakcija, od dovodjenja trenera do nametanja odredjenih igrača što je nedopustivo – rekao je Čović.

Povezana vest:  Jovović: Pobediće ekipa koja bude mirnije glave