euroleague_basketball_logoEVROLIIGA

Dilema Šole ili Lijetuvos Ritas, sve jasno u A i B grupi

 

Uoči sutrašnjih utakmica poslednjeg kola prve faze Evrolige, jedina dilema je hoće li se u Top 16 plasirati francuski Šole ili litvanski Lijetuvos Ritas, dok je u A i B grupi sve poznato.

Šole nakon devet kola ima pobedu više od ekipe iz Viljnusa, ali zbog slabijeg međusobnog skora Francuzi još nisu sigurni putnici u drugu fazu takmičenja.

Zahvaljujući ubedljivom trijumfu nad direktnim konkurentom i iznenađujućoj pobedi protiv španske Barselone u prošlom kolu, izabranici sprskog trenera Aleksandra Trifunovića stekli su realne šanse da na kraju trke budu bolji od Šolea. Tim pre što u poslednjem kolu gostuju Ciboni, koja nema nijednu pobedu u Evroligi.

Šole ima daleko teži zadatak jer gostuju odličnom Fenerbahčeu. U slučaju poraza tima u kome igra nekadašnji plejmejker Partizana Vule Avdalović i trijumfa Lijetuvos Ritasa, u Top 16 će se plasirati klub iz Viljnusa.

Povezana vest:  Zvezda ubedljivo pobedila Metalac

U ovoj grupi italijanski Montepaski je već rezervisao prvo mesto. Sutra će ekipa iz Toskane gostovati aktuelnom prvaku Evrope Barseloni, koja još nije izgubila sve šanse da na kraju prve faze takmičenja završi na drugom mestu u grupi.

Katalonci imaju isti broj pobeda kao i Fenerbahče, ali je međusobni skor na strani Turaka. To praktično znači da će Barselona biti druga samo ako pobedi lidera na tabeli, a Fenerbahče izgubi od Šolea.

U A grupi je još pre šest dana bilo poznato da su se u drugu fazu plasirali Makabi iz Tel Aviva, litvanski Žalgiris, Partizan i prvak Španije Kaha Laboral. Ruski Himki i poljski Prokom će više sreće u elitnom takmičenju potražiti naredne godine.

Povezana vest:  Partizan pobedio Zadar i ostao u trci za drugo mesto

Partizan trenutno deli drugu i treću poziciju sa Žalgirisom i u slučaju istog broja pobeda prednost će, zbog boljeg međusobnog skora, biti na strani „zelene šume“. Pobedom nad Kahom Laboral u Vitoriji, uz poraz Litvanaca od već optisanog Himkija u predgrađu Moskve, „crno-beli“ izbijaju na drugu poziciju, što bi im donelo relativno lakše protivnike prilikom žreba.

U slučaju da pobede Partizan sa samo jednim poenom razlike, Baskijci će završiti na četvrtom mestu, a ukoliko pobede Beograđane sa većom razlikom i Žalgiris izgubi od Himkija tim Duška Ivanovića će biti drugi.

Van svih kombinacija je Makabi, koji je odličnim igrama i rezultatima osigurao prvu poziciju u A grupi.

Povezana vest:  Partizan do prve pobede u dramatičnoj završnici

U B grupi dalje idu Olimpijakos, Real Madrid, Unikaha i Roma. Prema očekivanjima, već posle prve faze od Evrolige se opraštaju belgijski Šarlroa i nemački Bamberg.

Iako imaju samo pobedu više od trija koji trenutno deli drugo, treće i četvrto mesto, Atinjani već mogu da slave osvajanje čelne pozicije jer su u međusobnom skoru bolji od svih konkurenata.

Teško je verovati da će Roma pobediti sutra u Pireju ekipu Dušana Ivkovića sa više od 15 poena razlike i napraviti nove krugove.

U poslednjem kolu još igraju Unikaha – Bamberg i Real Madrid – Šarlroa.

U slučaju da španski tandem i Rimljani na kraju završe sa istim bilansom, Real će biti drugi, Unikaha treća, a Roma četvrta.