WNBA draft za  2020. godinu, predstavljen pod pokroviteljstvom State Farm® na kanalu ESPN  bio je najgledaniji WNBA draft za proteklih 16 ​​godina i drugi najgledaniji u istoriji televizije ESPN. Ovogodišnji događaj, koji je održan virtualno zbog pandemije COVID-19, dostigao je broj od 387.000 gledalaca na ESPN, što je 123 procenata više u odnosu na draft za 2019. godinu i 33 % više nego kada je poslednji put emitovan na ovoj mreži 2011. godine.

Draft za 2020. godinu takođe je imao velikog uticaja na društvene mreže WNBA i NBA, generišući 6,5 miliona pregleda video zapisa (porast od 165 procenata u odnosu na prošlu godinu) i 1,3 miliona odgledanih minuta (u odnosu na prošlu godinu više za 237 procenata). Pored toga, @WNBA Instagram imao je najveći rast u odnosu na prošlu godinu, generišući više od 3,8 miliona pregleda video zapisa na dan održavanja drafta.

BRISTOL, CT – APRIL 17: WNBA Commissioner Cathy Engelbert announces Sabrina Ionescu being selected as the number one pick by the New York Liberty during the 2020 WNBA Virtual Draft on April 17, 2020 in Bristol, Connecticut. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2019 NBAE (Photo by NBA Photos/NBAE via Getty Images)

Jednoglasno najbolju košarkašicu godine na teritoriji SAD Sabrinu Ionescu iz Oregona izabrao je New York Liberty kao prvog pika na draftu. Ionescu, trostruka dobitnica nagrade Nancy Lieberman kao najbolji bek-šuter, prosečno je beležila 17,5 poena, 8,6 skokova i 9,1 asistencija kao senior. Sabrina drži NCAA (Nacionalna asocijacija studenata sportista) rekord po broju triple-double u karijeri, i jedina je u NCAA, u konkurenciji oba pola, koja je postigla 2.000 poena, 1.000 skokova i 1.000 asistencija.

Povezana vest:  NBA VESTI, Oklahoma i Indijana u finalu

Pre početka drafta , komesarka WNBA-e Cathy Engelbert imenovala je tragično preminule Alissu Altobelli, Giannu Briant i Paiton Chester za počasno izabrane na draftu. One su zajedno igrale na Mamba sportskoj akademiji za omladinski košarkaški tim koji je trenirao sa njima u januaru stradali NBA velikan Kobe Briant.

WNBA je takođe ustanovila godišnje priznanje Kobe & Gigi Bryant WNBA Advocacy Award, za podršku Američkoj ženskoj profesionalnoj ligi u čast Kobija i  Điđi Brajant. Cilj WNBA nagrade je da oda priznanje pojedincu ili grupi koje su značajno doprineli vidljivosti, percepciji i napretku ženske košarke na svim nivoima. Nagrada će personifikovati Kobijevu posvećenost afirmaciji i Điđinu strast prema ženskoj košarci.

Povezana vest:  NBA VESTI, Jokić 19 poena, Marjanović dva