Srpskog košarkaša Alekseja Pokuševskog izabrala je Oklahoma kao 17. pika na noćas održanom NBA draftu, dok su igrača Mega Sokerbeta Marka Simonovića izabrali Čikago Bulsi kao 44. pika.

Pokuševskog, koji igra za grčki Olimpijakos, birala je Minesota, ali je posle trejda sa Oklahomom odlučeno da 18-godišnji srpski igrač predje u Tander. Pokuševski ima srpski i grčki pasoš, a igrao je za reprezentaciju Srbije uzrasta do 17 godina na Svetskom prvenstvu u Argentini 2018. godine.

Povezana vest:  Zvezda posle produžetka pobedila Megu

On je na tom turniru u proseku postizao 7,7 poena, 8,3 skokova, 1,6 asistencija, 1,4 ukradenu loptu i imao tri blokade po utakmici.

„Znam da ću doneti energiju. Šta god budu tražili uradiću to 100 odsto, radiću kako bih pomogao ekipi, šta god to značilo“, rekao je Pokuševski.

Marko Simonović (1999) je izabran kao 44. pik na draftu. On je 12. igrač Mege koji je izabran na draftu, odnosno 11. igrač tog kluba od 2014. godine, a po tome su ispred srpskog kluba još samo Kentaki i Djuk, ekipe iz NCAA.

Povezana vest:  SVETSKO PRVENSTVO- BRAZIL, 1954, Prva pobeda Jugoslavije na Mundijalima

Simonović igra na pozicijama četiri i pet, a u Megu je došao prošle sezone iz Olimpije. U trenutku prekida ABA lige bio je treći na listi najkorisnijih igrača sa 16,2 poena, 7,6 skokova i 1,1 blokadu po utakmici uz prosečan indeks korisnosti 18,1.

Ove sezone Simonović je drugi na listi najkorisnijih igrača ABA lige, iza saigrača Filipa Petruševa. Na sedam utakmica ABA lige Simonović je u proseku postizao 16,3 poena (41,4 odsto za tri poena) i 9,6 skokova uz prosečan indeks korisnosti 21. U medjuvremenu je postao i reprezentativac Crne Gore.

Povezana vest:  22. KOLO KOŠARKAŠKE LIGE SRBIJE, Borcu derbi u Valjevu

Za prvog pika na draftu izabran je košarkaš Univerziteta Džordžija Entoni Edvards, koga je izabrala Minesota.

Drugi pik je Džejms Vajsman iz Memfisa, koga je birao Golden Stejt, dok je treći pik Lamelo Hol iz australijskih Hoksa, koga je izabrao Šarlot.