euroleague_basketball_logo

EVROLIGA

Sutra tri derbija u Evroligi

 

Ljubitelje košarke sutra očekuju tri derbija u utakmicama 5. kola Top 16 faze Evrolige, a najzanimljiviji meč trebalo bi da bude okršaj u Tel Avivu između izraelskog Makabija i španske Barselone koja brani najvredniji trofej na „Starom kontinentu“.

Dva kola pre kraja izvesno je da će se Makabi i Barselona plasirati u četvrtfinale, ali još nije jasno ko će sa koje pozicije iz F grupe krenuti u narednoj fazi takmičenja. Prvi okršaj u „Blaugrani“ pripao je Kataloncima, koji su nadigrali velikog rivala i pobedili sa 81:71.

U slučaju da pobede i sutra u Tel Avivu ili izgube sa manje od deset poena razlike, Katalonci će očekivati „lakšeg“ protivnika u četvrtfinalu, pošto je teško verovati da u poslednjem kolu može da ih u Barseloni nadigra slovenačka Olimpija.

Povezana vest:  Basket tim Srbije: Niko se nije setio da nas nagradi

Makabi igra izvanredno ove sezone, a izuzev poraza od sutrašnjeg rivala, kada im ništa nije polazilo za rukom, izabranici trenera Davida Blata nisu imali slabo izdanje u elitnom takmičenju.

U G grupi italijanski Montepaski dočekaće u Sijeni tim turskog Efes Pilsena, a pobednik tog meča rešiće sve dileme, s obzuirom da se madridski Real već plasirao među osam najboljih ekipa, a Partizan sa kojim igraju Španci u Beogradu nema nikakve šanse za prolazak.

U prvom meču između „pivara“ i Toskanaca u Istanbulu Efes Pilsen je pobedio rezultatom 60:58, ali to nije prednost sa kojom su Turci sigurni pred odlazak u Sijenu. Efes Pilsen je lakše nego što se očekivalo „položio oružje“ pred Realom u minula dva meča, dok se Montepaski vratio u formu dvostrukom pobedom nad Partizanom.

Povezana vest:  Trinkijeri želi pobedu u meču protiv Zvezde

Izuzetno uzbudljivo biće i u H grupi gde turski Fenerbahče dočekuje ekipu grčkog Olimpijakosa. Iako mnogi smatraju da je tim koji sa klupe predvodi srpski trener Dušan Ivković jedan od najvećih favorita za osvajanje šampionskog pehara, „žuto-crni“ iz Istanbula su u prvom kolu pobedili Olimpijakos i to usred Pireja! U ovoj grupi sve četiri ekipe imaju šanse za prolazak u četvrtfinale, ali one nisu jednake za svakog. Izvesno je da će pobednik meča Fenerbahče – Olimpijakos obezbediti plasman u narednu fazu sa velikim izgledima da to bude sa čelne pozicije.

Povezana vest:  NBA VESTI, Poraz Lejkersa

U mnogo nepovoljnijoj poziciji od Turaka i Grka nalaze se španska Valensija i litvanski Žalgiris, koji imaju samo jednu pobedu uz tri poraza. Poraženi iz njihovog sutrašnjeg okršaja u Kaunasu biće eliminisan kolo pre kraja, dok pobedniku ostaje nada u srećni rasplet za sedam dana.

U E grupi Kaha Laboral će u Vitoriji dočekati Unikahu u španskom odmeravanju snaga. S obzirom da su Baskijci bez problema rešili duel u Malagi i da imaju mnogo kvalitetniji tim, učenici Duška Ivanovića važe za velikog favorita i u sutrašnjem meču.