Pobeda jeste bitna, ali ima mnogo bitnijih stvari, među kojima je i negovanje ljubavi prema samoj igri, uz poštovanje protivnika i učenje životnih lekcija

SUSRET sa Bogdanom Bogdanovićem, NBA zvezdom i jednim od naših najboljih košarkaša, deca iz osnovne škole „Pavle Savić“ u Mirijevu dugo će da pamte. U sklopu sedmog po redu košarkaškog kampa koji tradicionalno organizuje u Beogradu, naš reprezentativac je proveo nekoliko sati družeći se sa oko 50 dečaka i devojčica iz Mirijeva, sa različitim aktivacijama u kojima su svi uživali.

Možda i najzanimljiviji deo osnovcima škole koju je pohađao Bogdanović bio je deo programa pod nazivom „Locker Room Talks“. Tada su učenici razgovarali sa Bogdanom u prostoru koji je pretvoren u najsavremenije košarkaške svlačionice, opremljene po ugledu na klubove iz NBA, koje je obezbedio adidas, tradicionalni partner Bogdan Bogdanović kampa.

Pitanja dece su se ređala kao na traci, počev od detalja iz detinjstva, snova, motivacije i svega što pokreće našeg šampiona, do NBA lige, odnosa sa Trejom Jangom, jurišom na rekorde, tehnikama šutiranja trojki, do nacionalnog tima, idealne petorke i zlatne medalje na Svetskom prvenstvu o kojoj cela sportska Srbija sanja.

Pored razgovora, Bogdan je pomagao polaznicima kampa da na terenu usavrše veštine i tehnike, a bilo je vremena i za basket, takmičenje u iks oksu i razne discipline. Ove godine, kamp su podržali članovi košarkaškog udruženja za decu sa smetnjama u razvoju „Moj red“, koji su se nedavno vratili sa takmičenja u Švedskoj, a svoje drugare su bodrili sa tribina. Na samom kraju, održana je dodela nagrada za najuspešnije koji su savladali izazove i revijalna utakmica u kojoj je i Bogdanović učestvovao.  Sve se to dešavalo na vrhunskom košarkaškom terenu koje je pre nekoliko meseci renovirala upravo Bogdan Bogdanović fondacija i otvorila za svu decu Beograda.

Povezana vest:  Mega srušila Zvezdu u Kruševcu

„Ponosan sam na to što, sada već tradicionalno, u Beogradu organizujemo kamp Bogdana Bogdanovića u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerom i prijateljem, brendom adidas. Kamp se prvi put održava u osnovnoj školi koju sam nekada pohađao, i u kojoj sam napravio neke od prvih košarkaških koraka, i zato mi je ceo ovaj događaj posebno važan i drag. Deca su na mene ostavila izuzetan utisak, razgovarali smo o raznim temama koje ih zanimaju, a njihova radoznalost, ljubav prema sportu i širina gledanja na košarku je nešto što je dobra baza i to će im sigurno biti od pomoći da nastave da napreduju i razvijaju svoje talente. Moja uloga je da ih postaknem na tom putu, dodatno motivišem i pokažem da se rad na sebi uvek dobrim vrati. Trudio sam se da im prenesem neke od lekcija koje su mene učili moji treneri i mentori, a jedna od bitnijih je da sačuvaju u sebi ljubav prema sportu, da igraju, ali i da se igraju. Jer, pobeda u sportu jeste važna, ali nije najvažnija. Bitniji je karakter koji izgradite, prijateljstva koja steknete, uz jačanje mentalnog i fizičkog zdravlja, i osećaj pripadnosti timu, ekipi. Bitno je da se nauči kako se odnosite prema pobedi, ali i porazu. Da poštujete protivnika i uvek igrate fer“, kaže Bogdanović.

Povezana vest:  Trojka Nolana Smita potez sezone u Jadranskoj ligi

Svako leto Bogdan provodi u Beogradu gde posvećuje svoje vreme radu sa decom, u okviru kampova koje organizuje. Osim toga, pokrenuo je i nekoliko humanitarnih projekata svoje Fondacije, od kojih je jedan bio i renoviranje terena u Mirijevu.

„Teren na kom se danas nalazimo renoviran je pre nekoliko meseci, dok sam još bio u Americi, tokom sezone. Sada sam prvi put stigao da ga obiđem i srećan sam što ga zatičem u besprekornom stanju. To pokazuje da naša deca znaju da čuvaju i brinu o svojoj sredini, uz pomoć nastavnika i rukovodstva škole, i hvala im na tome. Dali su dobar primer drugima, a nama je to podstrek da nastavimo na ulažemo u rekonstrukciju sportskih terena na mestima gde je to najpotrebnije, a to je tamo gde su naša deca“, ističe Bogdan.

Povezana vest:  NBA VESTI, Predsednik SAD u ponedeljak sa igračima Majami Hita

Mlade učesnike kampa su obradovali vredni pokloni koje je za njih spremio adidas, u vidu patika, rančeva, lopti, dresova, i stikera sa Bogdanovim autogramima.

„Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine zajedno sa Bogdanom učestvovali u realizaciji košarkaškog kampa. Baviti se decom, njihovim napretkom, razvojem, vaspitanjem i usmerenjem ka pravim i pozitivnim vrednostima je naša zajednička misija. Polaznici kampa su i ove godine u mogućnosti da nauče važne lekcije od jednog od najuspešnijih košarkaša naše zemlje i direktno razgovaraju sa njim o svemu što ih zanima u sportu, i upravo to vidimo kao jedan od najlepših detalja ovog događaja“ ističe Tijana Vuković, senior menadžer za brend komunikacije u adidasu.

Kamp Bogdan Bogdanović je održan sedmi put u Beogradu, a do sada je preko 400 dečaka i devojčica prošlo kroz programe trenera i stručnog osoblja. Reč je o jednom od najkvalitetnijih košarkaških kampova u ovom delu Evrope.

Foto: Dušan Milenković/Ata Images