Posle meča Olimpijakos – Partizan

Vujošević: Velika pobeda!

 

jan_veseli_parU uzbudljivoj utakmici prvog kola Top 16 faze Evrolige Partizan je u Atini pobedio aktuelnog šampiona Evrope rezultatom 59:64 (22:20, 20:16, 10:10, 7:18). Crno-beli su sigurnom igrom u poslednjoj četvrtini odlučili pobednika.

Dobro su krenuli crno-beli vezavši dva napada koji su ih doveli u vođstvo od 3:5. Dobru odbranu Partizan nije uspeo da realizuje u napadu izgubivši nekoliko lopti, međutim ekipa Panatinaikosa takođe to nije iskoristila pa je u nastavku rezultat pretežno bio u egalu 7:7. Raspoloženi su bili bekovi obe ekipe, pa je nastupio i period uspešne realizacije sa distance za novo poravnanje 14:14. Prva ostenija prednost domaćina došla je nakon sjajna saradnje reprezentativaca grčke u timu Atinjana 19:16. Panatinaikos je u prvoj četvrtini imao problema sa linije slobodnih bacanja, a crno-beli su prednost domaćina umanjili u poslednjoj sekundi prvog dela, šutom Mekejleba sa distance za 22:20.

Početak druge deonice pripao je zelenima koji su zahvaljujući uspešnim prodorima i novom trojkom prvi put došli do prednosti 32:23. Čvrsta odbrana Panatinaikosa, razbijena je nakon efektnog zakucavanja i dva odlična prodora, crno-beli su smanjili vođstvo na 34:30. Do kraja deonice Partizan je postigao nove poene van linije 6, 25, dok je domaćin svojim prodorima i novim trojkama održavao stečenu prednost. Prvo poluvreme je završeno rezultatom 42:36.

Povezana vest:  Đorđević: Imamo borben tim, vraćamo kult reprezentacije

Treći kvartal je doneo sjajnu odbranu Partizana, koja je realizovana i u napadu. Domaći sastav je izgubio četiri lopte za redom, pa su crno-beli došli na koš zaostatka 42:40. Međutim, već u nastavku PAO je izvršio pritisak, pa košarkaši Partizana nisu uspeli da pronađu rešenje u napadu, koje je su izabranici Željka Obradovića uspešno materijalizovali iz kontranapada, i tako došli ponovo do devet poena prednosti 49:40. I t seriju zaustavio je Partizan, iako polovičan sa linije penala, igra pod košem donela je crno-belima nove poene i i dalje aktivan rezultat 50:46. Važna dva napada gosti nisu iskoristili, a aktuelni šampion Evrolige je postigavši još jedan koš iz igre za 52:46, otišao u odlučujuću deonicu sa viškom od šest poena.

Kapiten Božić je novom trojkom otvorio četvrti period, na to se nadovezao Vraneš zakucavanjem za 52:51. Panatinaikos je iznova vezao dve trojke, međutim crno-beli su serijom od 8:0 prešli u vođstvo, trojkom Kecmana. Četiri napada crno-beli su odbranili, međutim rezultat na semaforu se nije menjao. Potom je fauliran Rašić, koji je bio siguran sa linije penala 57:61. Spanulis je na isti način zabeležio poene za svoj tim. U neverovatnoj penal završnici sigurni su bili Božić i Vesely, i Partizan je savladao aktuelnog šampiona 59:64!

Povezana vest:  NBA rezultati, utorak 9. februar

-Presrećan sa zbog ovoga večeras, jer radi se o velikoj pobedi. Naravno sve zasluge igračima koji su se izuzetno borili. Jedan deo igre proizilazi upravo iz rasterećenosti i to mora tako da ostane. Ova ekipa je ista ona ekipa od pre ove utakmice. U ovoj grupi ostajemo autsajderi, ali naravno na svakoj utakmici ćemo se truditi da što skuplje prodamo svoju kožu – nakon utakmice u Atini rekao je strateg Partizana Duško Vujošević.

Kapiten Petar Božić takođe nije krio oduševljenje nakon odlične partije koju su pružili crno-beli:

-Velika utakmica, velika pobeda. Odličnom igrom smo pobedili aktuelnog prvaka Evrope na njihovom terenu. Kada igraš u gostima jako je važno da kontrolišeš ritam utakmice, mi smo to odlično uradili, bili smo jako pribrani i hladne glave u završnici kada je bilo najbitnije i zasluženo smo pobedili. To nam daje podstreka za dalji tok i Evrolige i NLB lige, i daje nam jednu obavezu, kakao treba da igramo u narednim mečevima, i kako treba da idemo ka svom cilju i želji.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Rezultati 14. kola i tabela Superlige

-Stvarno smo zadovoljni što smo dobili utakmicu na ovaj način. Borili smo se čitavu utakmicu, nismo ih pustili da naprave veću seriju, razlika koju su imali nije bila velika. Važno je da smo dali sve od sebe i borili se do poslednje sekunde – dodao je Jan Vesely.

Partizan sutra rano ujutru (8:10) sleće na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Panathinaikos: Tepić 2, Spanoulis 14, Perperoglou, Fotsis 6, Haislip 7, Nicholas 5, Diamantidis 11, Peković 7, Calathes, Shermadini 1, Verginis, Jasikevicius 6.

Partizan: Roberts 12, Sinovec, McCalebb 8, Kecman 5, Milošević, Rašić 10, Mitrović, Božić 12, Vesely 13, Đekić, Vraneš 4, Milošević.