euroleague_basketball_logo

EVROLIGA

Evropski prvak pred eliminacijom

 

Evropski prvak u košarci, španska Barselona, nalazi se u veoma neugodnoj situaciji uoči sutrašnjeg četvrtog okršaja četvrtfinalne serije, s obzirom da u slučaju da izgube od grčkog Panatinaikosa u Atini Katalonci završavaju nadmetanje u Evroligi ove sezone.

Atinski „zeleni“ i izabranici trenera Ćavija Paksvala odigrali su tri odlična meča nakon kojih se Panatinaikos nalazi u velikoj prednosti. Sama činjenica da su izdržali pritisak prvih duela u Barseloni, posle kojih je skor u pobedama bio 1:1, predstavljala je veliko ohrabrenje za tim Željka Obradovića pred nastavak serije u Marusiju.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Metalac sledeći na Zvezdinom jelovniku

Sinoćna pobeda pred domaćim navijačima, za koje igrači atinske ekipe ne kriju da im predstavljaju ogromnu prednost, dovela je Panatinaikos na korak od plasmana na završni turnir čiji je domaćin Barselona.

Grčki šampion pokazao je da je u pravom trenutku tempirao formu, ali više od svega navijače Panatinaikosa može da raduje činjenica da su Dimitris Dijamantidis, Majk Batist, Antonios Focis i ostali pokazali izuzetnu psihološku stabilnost i snagu u trenucima kada su se rešavali mečevi.

Povezana vest:  Košarkaši Srbije poraženi u Tel Avivu

Drugi grčki predstavnik među osam najboljih timova u Evropi, pirejski Olimpijakos, nalazi se u mnogo neugodnijoj poziciji od velikog rivala. Nakon ubedljive pobede nad italijanskim Montepaskijem u prvom meču u Atini, tim srpskog trenera Dušana Ivkovića kao da se umorio i izgubio konce igre.

Ekipa Montepaskija iskoristila je prerano opuštanje u redovima favorizovanog portivnika i preokrenula skor u seriji. Toskancima ide u prilog i činjenica da su sutra domaćini i da iz utakmice u utakmicu igraju sve bolje.

Povezana vest:  Lejkersi bolji od Klipersa posle produžetka, 11 poena Marjanovića

Madridski Real je pobedom nad Valensijom na gostovanju stekao značajnu prednost, pa se čini da je u ovim trenucima „kraljevski klub“ mnogo bliži plasmanu na fajnal-for.

Najviše razloga za optimizam uoči sutrašnjih utakmica, ipak, ima izraelski Makabi Tel Aviv koji vodi sa 2:1 u seriji protiv španske Kahe Laboral, ima prednost domaćeg terena u četvrtom susretu i mnogo bolju igru od Baskijaca. Čini se da pulenima trenera Davida Blata završsni turnir ove sezone nikako ne može izmaći.