milan macvan hmf21. KOLO NLB LIGE

Hemofarm slavio u Zadru

 

Zadar – Hemofarm 70:75 (23:22, 16:22, 19:17, 12:14)

Hemofarm je Zadru naneo drugi poraz u nizu (70-75) u dvorani Krešimira Ćosića i napravio veliki korak prema Final Fouru NLB lige. Zadrani zahvaljujući rezultatima s drugih terena i dalje ostaju u igri, no izdanjem nisu ostavili puno razloga za optimizam svojim navijačima.

Hemofarm je bolje otvorio utakmicu. Agresivnom zonskom obranom i brzom tranzicijom Vrščani su gradili prednost koja je do pete minute narasla do +10 (7-17). Ulaskom Trenta Plaisteda zadarska obrana je postala bolja, što se odrazilo i u napadačkoj igri. Serijom 11-0 domaćin je preuzeo prednost koji je sačuvao do kraja prve četvrtine (23-22).

U drugoj deonici ekipe su se smenjivale u vođstvu do 16. minute kada Hemofarm kreće u novu seriju koja ih vraća na deset koševa prednosti (34-44). U tom razdoblju igre visoki Boban Marjanović je bio ključni igrač na terenu. Zagospodario je pod oba koša, a zadarsku nesigurnost s spoljnih pozicija Vrščani su kažnjavali brzim kontranapadima i lakim koševima.

Povezana vest:  NBA rezultati, nedelja 7. februar

Do kraja poluvremena Zadar je zaostatak prepolovio preko Marka Cara i Hrvoja Perića (39-44).

Malo toga se promenilo posle trenerskih saveta u svlačionicama. Pokretljivom obranom Hemofarm je Zadrane tjerao na greške i sticao prednost koja je nakon Mačvanove trojke narasla na 11 koševa (40-51) u 24. minuti igre. Sa samo dva raspoložena igrača, Stipčevićem i Perićem, Zadar je imao male izglede za pobedu. Čekao se doprinos saigrača. Kada je stigao Zadar je počeo topiti prednost i do isteka 30. minute stigao do -3 (58-61).

U poslednjoj četvrtini Vrščani su izgubili kontrolu utakmice, a Zadar je malo po malo, uz obilje grešaka s obe strane, nakon Rančićeve trojke u 37. minuti stigao do vođstva 67-65. I onda umesto da nokautiraju protivnika, Zadrani su nokautirani trojkama Borisova i Mačvana. Tih 67-73 domaćin više nije moglo stizati. Zadrani su s parketa ispraćeni zvižducima 5000 navijača koji su svih 40 minuta utakmice, uprkos lošem izdanju, pružali podršku igračima trenera Danijela Jusupa.

Povezana vest:  Blažič: Na dobrom smo putu da zadržimo prvo mesto

Željko Lukajić, trener KK Hemofarm:

-Ovo je bila prava utakmica koja je imala veliki ulog za obe ekipe. Zadar je bio pod pritiskom da osim pobede hvata razliku od -9. Mi smo nakon brojnih povreda igrača i šokantnih rezultata pre svega protiv Heliosa kući tražili pobedu. Odigrali smo dobru utakmicu, Zadru smo zaustavili njihove jače strane, pre svega kontranapade gde stalno prete Rančić i Stipčević. Sam podatak da smo imali 10 napada više govori da se ekipa Zadra nije razmahala uprkos publici. Odigrali smo jako iskusno, u rotaciji nam fali dosta igrača,ali igrali smo agresivno i strpljivo. Veliki problem smo imali sa Perićem koji je izvanredno igrao, pravio nam je velike probleme na postu i igrom leđima. Na kraju smo ostvarili dobar rezultat, ponovo se vratili u igru za Final four.

Povezana vest:  Trinkijeri: Svi zajedno smo svirali istu muziku

Danijel Jusup, trener KK Zadar

-Nažalost nismo uspeli. Igrali smo previše na spoljni šut, uspeli su nam zaustaviti tranziciju, nismo dolazili do lakih šuteva. Očit je nedostatak unutrašnje igre, ispod koša zabili smo malo. Teško je tako igrati protiv Hemofarmovih visokih igrača, nismo uspeli sticati prednost a to smo pokušali kompenzovati preko Perića. On je to donekle uspio ali bilo je dosta grešaka u dodavanju što su oni kažnjavali kontranapadima. Večeras su pokazane sve slabosti zadarske ekipe, kad nam se zaustavi tranzicija i igra iznutra ne možemo ništa. Uz to, iz pick and rolla ne dobijamo puno. Moramo dignuti glavu i ići dalje.

 

Rezultati:

Radnički – FMP 81:77

Zagreb – Široki 71:81

Budućnost – Cedevita 62:72

Bosna – Helios 66:55

Zadar – Hemofar 70:75

Danas:

19,00: Olimpija – Cedevita

19,30: Zvezda – Partizan