Yvan_Mainini_predsednik_FIBA

Predstavnici FIBA putuju u SAD da spasu Eurobasket

 

Štrajk u najjačoj košarkaškoj ligi sveta ne samo da ugrožava novu sezonu NBA lige, već i Eurobasket koji se igra ovog leta u Litvaniji. Predsednik Međunarodne košarkaške organizacije FIBA, Ivan Mainini, i generalni sekretar Patrik Bauman naredne nedelje će otputovati u SAD-a kako bi se sastali sa glavnim čovekom NBA lige Dejvidom Sternom.

Povezana vest:  Košarkaši Partizana se družili sa mališanima u Domu ''Drinka Pavlović''

Tema razgovora biće plaćanje astronomskih cena za NBA igrače koji bi trebali da nastupe za svoje reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu i mogućnost igranja NBA zvezda u Evropi za vreme štrajka.

Košarkaški savezi Francuske i Španije, koje imaju najviše NBA reprezentativaca, obratile su se za pomoć FIBA jer se ispostavilo da je cena koju bi trebali da plate za osiguranje svojih igrača prevelika, odnosno iznosi vrtoglavih četiri miliona dolara.

Povezana vest:  Đorđević: Svaki otkaz je legitiman ako dođe u pravo vreme

Prema važećem ugovoru za vreme odigravanja međunarodnih takmičenja osiguranje se ravnomerno raspoređuje na tri strane (FIBA, NBA i nacionalni savez). Međutim, kako je na snazi štrajk u NBA taj ugovor je zamrznut i klubovi u Americi sami određuju visinu osiguranja svog igrača.

Ukoliko se ne postigne dogovor između FIBA i NBA moglo bi da se dogodi da niko od igrača najjače košarkaške lige sveta ne nastupi na Eurobasketu što bi garantovalo jedno dosta osiromašeno takmičenje.

Povezana vest:  Kamenovan autobus Partizana