nebojsa_covic_kzn_kal

Nebojša Čović: Zvezda i Partizan nosioci srpskog sporta

 

Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović gostovao je u premijernoj emisiji Svet košarke, koja se emituje na radiju Sport FM. Prvi čovek crveno belih govorio je o pravcu u kome će u narednom periodu ići klub, sa posebnim osvrtom na dve teme – uticaju Crvene zvezde u srpskoj Kući košarke i kakve mere će biti preduzete za normalizaciju narušenih odnosa među klubovima.

Na pitanje da li će Zvezda sa novim konceptom imati bolju poziciju, samim tim i veći uticaj u Košarkaškom savezu Srbije i na koji način će to pokušati da sprovede, Nebojša Čović je rekao:

-Košarkaški klub Crvena zvezda će raditi u skladu sa onim što smo se dogovorili u našoj zajedničkoj kući, a to je Košarkaški savez Srbije. Mi tamo moramo da imamo onoliki uticaj koliko zapravo vredimo i šta predstavljamo u srpskom sportu i košarci. Ne bih da ponavljam da je Crvena zvezda barem polovina Srbije u tom delu. Vrlo konstruktivno ćemo pristupiti svemu tome i zajedno sa ljudima iz Košarkaškog saveza Srbije, kojima smo dali maksimalnu podršku, tragati za daljim mogućim rešenjima razvoja, strategije i unapređenja srpske košarke, uz stalnu i intezivnu borbu da iz godine u godine imamo što je moguće bolji ambijent i stepen regularnosti u našim takmičenjima. To će biti naš zadatak, ali zadatak koji želimo da sprovodimo veoma konstruktivno sa jasnim predlozima i da upravo na taj način vratimo pozicije Crvenoj zvezdi. Mislim da u tom delu nećemo imati nikakvih prepreka.

Povezana vest:  Finale grčkog kupa prekinuto zbog navijačkih nereda

Pitanje koje zanima mnogo ljubitelje košarke je šta će Crvena zvezda preduzeti da odnosi među srpskim klubovima budu bolji, a posebno sa večitim rivalom Partizanom. Na tu temu Čović je rekao:

-Crvena zvezda shvata da su Partizan i Crvena zvezda ne samo potrebni, već neophodni Srbiji. Ali, u matematičkim formulacijama nije dvoljno samo da budete potebni, već je neophodno da budete i dovoljni. Mi jesmo stožeri srpskog sporta, međutum da bi bili prava osnova srpskog sporta mi moramo tako i da se postavimo. To znači da moramo da napravimo dobre međusobne odnose. Zvezda je ispružila svoje ruke prema Partizanu, barem kada je košarka u pitanju. Ali, ne samo prema crno-belima. Srpskom sportu su potrebni i drugi klubovi, a naše ruke ispružene su i ka njima. Mi hoćemo jedan dobar, pravi sportski ambijent. U tom sportskom ambijentu mi ćemo biti veliki rivali, ali onako kako se ponašaju dve uprave, ponašaće se i drugi subjekti koji čine jednu sportsku manifestaciju. Tu naravno mislim i na navijače, a ako mi sejemo zlo, mržnju i pravimo brlog od košarke onda ne možemo ništa drugo da očekujemo ni od naših navijača. Odgovornost na čelnicima klubova je upravo u tome – rekao je Čović i potom dodao:

Povezana vest:  19. KOLO KOŠARKAŠKE LIGE SRBIJE, OKK Beograd na drugom mestu

-I da se ne shvati pogrešno. Crvena zvezda ne postavlja ovakav koncept u košarci zato što je slaba. Naprotiv, mi shvatamo da sa jakim Partizanom možemo imati jaku Crvenu zvezdu i obrnuto, a samim tim i jaku košarku u Srbiju. A kad se udružimo u smislu naših međunarodnih ambicija, onda ta snaga Crvene zvezde i Partizana ne samo u regionu već i u Evropi je sasvim sigurno sportska i košarkaška snaga za respekt. Na kraju, najveća odgovornost Zvezde i Partizana je prema nacionalinim selekcijama. To govorim iz razloga jer smo mi klubovi koji najviše očekujemo od države i najviše beneficija imamo od države, a imamo i najviše navijača i to je lepo. Ali, zato mi moramo mnogo toga da vratimo našoj državi i građanima.

Povezana vest:  Španija prva polufinalistkinja Evropskog prvenstva

Predsednik Crvene zvezde je konstatovao da svi klubovi zajedno moraju da utiču da se regulranost u svim segmentima košarke podiže na viši nivo i da bi trebalo eliminisati sve one koji bi hteli da mešetare i želeli da rade po principu zavadi pa vladaj:

-Naš cilj je da probamo da u dogledno vreme vratimo ponos našim navijačima i to rezultatima, ponašanjem, igrom, pristupom. Na tom putu napravili smo značajan korak dovođenjem jednog od najeminetnijih i najtrofejnijih trenera Svetsilsava Pešića.