kosarkasi_univerzijada (1)

Zlatni studenti vratili se sa Univerzijade iz Šenžena

 

Posle više od 30 časova putovanja zlatna studentska selekcija Srbije vratila se u Beograd sa 26. Letnje Univerzijade održane u kineskom Šenženu, gde je uspela da odbrani šampionsku titulu osvojenu 2009. godine u Beogradu.

Ispred Košarkaškog saveza Srbije, srpske akademce, na aerodromu „Nikola Tesla“ gde je održana i medijska konferencija, pozdravio je i čestitao im na velikom uspehu i osvojenoj zlatnoj medalji, potpredsednik KSS Dejan Tomašević.

– Podržavali smo i maksimalno verovali u našu studentsku selekciju. Nastavili su niz uspeha sa prethodnih Univerzijada. Zaslužuju sve čestitke. Sve pohvale Stručnom štabu i igračima kojima je ovo bila poslednja stanica do našeg najboljeg seniorskog tima- istakao je Dejan Tomašević.

Povezana vest:  Zvezda i Radnički otvaraju završni turnir Jadranske lige

Selektor Univerzitetske selekcije Srbije, Luka Pavićević, zahvalio se na čestitkama i podsetio na put do zlata u Šenženu:

– Pred nama je bio težak zadatak da ponovimo uspehe prethodnih generacija koje su redovno završavale na pobedničkom postolju. Imali smo odlične uslove za pripreme, ali su nam nedostajale trening utakmice. Prema prvobitnom rasporedu očekivali su na dve lakše utakmice na startu takmičenja, što smo videli kao priliku da se još bolje uigramo. Međutim, otkazivanjem učešća selekcije Južnoafričke Republike, promenjen je kompletan raspored odigravanja utakmica. Morali smo odmah na startu da igramo protiv najjačih rivala Australije i Kanade. Bile su to bukvalno kvalifikacione utakmice. Formu smo dizali iz meča u meč, bili najbolji u duelima koji su odlučivali o medaljama. Ubedljivo smo savladali na putu do zlata Nemce, Ruse i Kanađane. Na svakoj utakmici, ali i van terena, svi igrači i članovi Stručnog štaba ponašali su se izvanredno, na pravi način reprezentovali našu zemlju i srpsku košarku. Zbog toga zaslužuju sve pohvale i čestitke.

Povezana vest:  Andrić: Ova utakmica ima veću težinu nego svaka prethodna

Kapiten Nikola Dragović, posle Univerzijade u Beogradu 2009. godine i u Šenženu se okitio zlatnom medaljom:

– Za veoma kratko vreme smo se uigrali, stvorili sjajnu atmosferu i pobedničku taktiku, što nije bilo lako, jer je većina igrača prvi put bila zajedno na okupu. Stigli smo do zlatne medalje najviše zahvaljujući timskoj igri i ogromnoj želji da trijumfujemo na svakom meču. Lično dugo ću pamtiti ovo leto, jer sam sarađivao sa sjajnim ljudima i stekao velike prijatelje.

Povezana vest:  Ristić blistao u Moskvi

Zamenik kapitena, Marko Ljubičić, takođe je istakao kolektivni duh kao jedan od najvažnijih faktora uspeha u Šenženu.

– Sve je funkcionisalo kako treba još od 2. jula kad smo se prvi put okupili. Nametnuta nam je uloga favorita, koja nas ipak nije sputala. Od prve utakmice u Šenženu pokazali smo ogromnu želju da igramo u finalu i borimo se zlatnu medalju. Drago mi je što smo u meču odluke igrali protiv selekcije Kanade, od koje smo pretrpeli jedini poraz na turniru. Dokazali smo da smo najbolji i da smo potpuno zasluženo ponovili uspeh iz Beograda.

kosarkasi_univerzijada (2)