logo_ep_litvanija_2011

EP LITVANIJA 2011

Počinje borba za medalje, ali i olimpijske vize

 

Evropsko prvenstvo u košarci koje sutra startuje u Litvaniji ujedno je i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2012. godine pošto će finalisti obezbediti direktno učešće u Londonu, dok će još četiri selekcije osigurati dodatne kvalifikacije. Većina košarkaških znalaca u Srbiji smatra da bi uspeh našeg nacionalnog tima na predstojećem šampionatu bio ulazak među šest ekipa, dok bi finale i direktan plasman na Olimpijske igre bio ravan podvigu.

Srbija je od početka priprema bila suočena sa brojnim probelemima, Milovan Raković i Miroslav Raduljica se nisu odazvali pozivu selektora Dušana Ivkovića, dok je Novica Veličković bio „prekobrojan“ zbog povrede koju nije uspeo da sanira tokom protekla dva meseca.

Povezana vest:  NBA VESTI i rezultati, četvrtak 21. januar

Pored borbenosti, timske igre i novog tandema moskovskog CSKA Miloš Teodosić – Nenad Krstić, najveći adut srpskog tima i ovoga puta biće selektor Ivković, koji je ubedljivo najiskusniji među stratezima u sve četiri grupe.

Ivković je pre dve godine predvodio naš tim do srebrne medalje, a da nije bilo sudijskih nepravdi u polufinalu protiv Turske, Krstić i drugovi bi se okitili medaljom i na Svetskom prvenstvu, održanom lane u Turskoj.

Povezana vest:  Partizan u kompletnom sastavu doputovao u Podgoricu

Srbija na 37. prvenstvu Evrope nastupa treći put kao samostalna država, a pod vođstvom Zorana Moke Slavnića 2007. u Španiji naš tim je bio plasiran između 13. i 16. mesta. Prvi put na Evropskom prvenstvu učestvovaće 24 ekipe, umesto dosadašnjih 16.

Grupna faza takmičenja bice odigrana u četiri dvorane – „Cido Arena“ u Panevezisu (A grupa), „Šiauliaj Arena“ (B grupa), „Alitus Arena“ (C grupa i „Šviturio Arena“ u Klaipedi (D grupa).

Nakon prve faze takmičenja po tri prvoplasirane reprezentacije formiraće dve četvrtfinalne grupe E i F, a timovi će u narednu rundu takmičenja preneti bodove.

Povezana vest:  Partizan porazom u Skoplju počeo Jadransku ligu

Mečevi četvrtfinala igraće se u Viljnusu u Simens Areni, kapaciteta 11.000 mesta, dok će domaćin nokaut faze biti Žalgiris Arena u Kaunasu, izgrađena specijalno za EP, koja može da primi 14.500 gledalaca.

Na otvaranju šampionata Srbija sutra igra protiv Italije (14,15), a zatim slede dueli sa selekcijama Letonije (14.15), Izraela (14.15), Nemačke (20) i Francuske (20).

Raspored grupa izgleda ovako:

A grupa: Španija, Litvanija, Turska, Poljska, Velika Britanija, Portugalija

B grupa: Srbija, Italija, Nemačka, Francuska, Izrael, Letonija

C grupa: Grčka, Hrvatska, Crna Gora, BiH, Makedonija, Finska

D grupa: Rusija, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Gruzija, Belgija