logo_ep_litvanija_2011

EP LITVANIJA 2011

Hrvatski mediji: Poniženi zbog „seljačkog mentaliteta“

 

Dan posle „šokantne“ eliminacije košarkaške reprezentacije Hrvatske sa Evropskog šampionata u Litvaniji lokalni mediji konstatuju da su naslednici Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Dina Rađe i ostalih legendarnih asova „definitivno dotakli dno“. Umesto najavljivane borbe za plasman na Olimpijske igre u Londonu ili za prvu medalju posle 16 godina Hrvatska se prvi put vraća kući već posle prve faze takmičenja.

Da sve bude bolnije iz njihove C grupe dalje idu Grčka i autsajderi, bar na papiru, Makedonija i Finska. Slaba im je uteha to što su takmičenje završili i dojučerašnji zemljaci iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Presudio je naš seljačkin mentalitet“, navodi se u izveštaju nacionalne televizije, sa jasnom aluzijom na izjavu kapitena Marka Popovića, koji je posle blamaže protiv Bosne i Hercegovine u pretposlednjem kolu rekao:

Povezana vest:  EP SLOVENIJA 2013, Košarkaši Srbije pobedili Belgiju

„Sramota je da kad igramo za klubove igramo srcem, a za reprezentaciju ne. To je naš seljački mentalitet po kojem ćemo sa Grčkom igrati super, a ovo sa Bosnom bila je katastrofa. Nije taj mentalitet od juče, on je uvek bio tu. Ljudi se kod kuće sprdaju sa nama, a nas kao nije briga. Verujte, nije tako“, rekao je Popović.

Iskusni plejmejker samo je donekle bio u pravu kad je u pitanju dobra igra protiv Grčke. Naime, izabranici sada već bivšeg selektora Josipa Vrankovića pokazali su da ipak nešto znaju tek kada su Grci poveli sa 20 razlike.

Ipak, više od neizvesne završnice nisu mogli.

Povezana vest:  NBA VESTI, Lejkersi, Maveriksi i Havksi u polufinalu

„Odigrali smo kriminalno prvo poluvreme, opet taj mentalitet, čini mi se da se u inostranstvu srodimo sa nekim drugim mentalitetom i zato igramo bolje. Kao kapiten preuzimam najveću odgovornost i želim da uputim izvinjenje u ime svih igrača. Nadam se da ćemo u buducnosti imati bolju selekciju“, preneo je Popovićevu izjavu „Jutarnji list“.

Portal „Indeks“ u tekstu pod naslovom: „Kapetan je bio u pravu: Ovo je kriminalno“ konstatuje da je i Grčka, koja je u Litvaniju došla bez osmorice reprezentativaca prejaka za ovu Hrvatsku.

Visokotiražni list „24 sata“ iz svih oružja osuo je paljbu na sada već bivšeg selektora Josipa Vrankovića, koji je posle eliminacije rekao da je njegov ugovor istekao i da „zato ne može da podnese ostavku“.

Povezana vest:  Bulut kandidat za najatraktivnijeg igrača u Pekingu

„Vranković je pokazao da je pravi trenerski antitalenat. Neće nam nedostajati ni on, ni ova litvanska zabit Alitus“, napisao je izveštac sa lica mesta.

Za kraj podsećanje, Hrvatska je u svojoj 20 godina dugoj istoriji osvojila četiri medalje na velikim takmičenjima. Počelo je srebrom na Olimpijskim igrama u Barseloni, zatim su godinu dana kasnije bili bronzani na EP u Nemačkoj, a isti rezultat ponovili su 1994. godine na Svetskom prvenstvu.

Poslednju medalju, takođe bronzanu, uzeli su na Evropskom šampionatu u Atini 1995. godine. Tada su napustili postolje jer nisu hteli da gledaju kako Srbi slave zlato. Da su znali da posle toga više nikada neće biti ni blizu medalje možda bi i ostali.