logo_ep_litvanija_2011

EP LITVANIJA 2011

Košarkaši Srbije izgubili od Litvanije

 

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras u prvom meču druge faze Evropskog prvenstva u Litvaniji od domaće selekcije sa 90:100 (24:26, 20:28, 24:24, 22:22). Najefikasniji igrač utakmice bio je kapiten Srbije Nenad Krstić sa 21 poenom, uz četiri skoka i jednu asistenciju. Litvaniju je predvodio Mantas Kalnietis s 19 poena, uz sedam asistencija i jedan skok.

U ekipi Srbije Miloš Teodosić i Duško Savanović dodali su po 16, a Milenko Tepić 12 poena, dok su se u litvanskoj reprezentaciji istakli još Jonas Valancijunas sa 18, Šarunas Jasikevičiju sa 14 i Martinas Pocius i Paulius Jankunas sa po 13 poena.

Igrači domaće selekcije istakli su se preciznim šutem, posebno za tri poena, što je u velikoj meri odlučilo pobednika. Litvanci su utakmicu otvorili preciznim šutom za tri poena Mantasa Kalnietisa, ali su onda usledili koš Teodosića i četiri poena Milenka Tepića.

Povezana vest:  Đorđević: Simonović je blizu da propusti Evropsko prvenstvo

Posle izjednačene igre, u kojoj su Srbiju predvodili kapiten Krstić i Milenko Tepić, u finišu prve četvrtine Šarunas Jasikevičijus je pogodio trojku za prednost domaćina od 26:22. Razliku je potom smanjio Milan Mačvan sa linije slobodnih bacanja.

Srbija je drugu četvrtinu počela sa dve trojke Teodosića i jednom Marka Kešelja, ali su Litvanci čvrstom odbranom i preciznim šutevima u napadu održavali prednost. Sredinom druge deonice domaćin je došao do najveće prednosti od početka susreta – 43:34.

Usledio je tajm-aut selektora Srbije Dušana Ivkovića, posle kojeg su Tepić, Aleksandar Rašić i Krstić smanjili razliku na četiri poena. To je, međutim, kratko trajalo pošto su šuterski raspoloženi igrači Litvanije do kraja prvog poluvremena poveli sa deset poena prednosti – 54:44.

Povezana vest:  Košarkaši Partizana ispustili pobedu protiv CSKA

Treća četvrtina počela je slično prvoj, pošto je posle koša Pauliusa Jankunasa trojku za Litvaniju ponovo pogodio Kalnietis.  Domaći igrači došli su brzo do 13 poena prednosti, ali je Kešelj trojkom vratio razliku na deset. Usledila su onda i četiri poena Savanovića.

Sredinom treće četvrtine Teodosić je zbog dobacivanja sa klupe za rezervne igrače dobio tehničku grešku, posle čega se prednost Litvanije ponovo povećala. Izabranici selektora Ivkovciha teško su uspevali da zaustave šut domaćih igrača, posebno za tri poena, pa je razlika do poslednje deonice u meču ostala deset poena.

Domaći igrači napravili su seriju od 6:2 na početku poslednje četvrtine, koju je trojkom prekinuo Teodosić. On je potom ukrao loptu igračima Litvanije i bio fauliran, ali je promašio oba slobodna bacanja. Na suprotnoj strani pogodio je Pocijus, pa se Litvanija vratila na 13 poena prednosti. Reprezentativci Srbije do kraja meča nisu uspeli da pronađu rešenje za protivnikov šut, koji je za dva poena iznosio 62.8 odsto, a za tri 55 odsto (11 od 20). Na suprtonoj strani srpski košarkaši za dva su šutirali 54.5 odsto, a za tri 38.9 (7 od 18).

Povezana vest:  Vujošević: Kup je obezvređen

Utakmica je počela minutom ćutanja zbog današnje pogibije hokejaša ruske Lokomotive iz Jaroslavlja, u avionskoj nesreći. U prvoj utakmici novoformirane Grupe E Španija je danas pobedila Nemačku sa 77:68, dok je Francuska bila bolja od Turske sa 68:64.

Francuzi su na prvom mestu sa tri pobede, Španija i Litvanija imaju po dve pobede i poraz, Srbija i Turska po pobedu i dva poraza, a Nemačka tri poraza.

Reprezentacija Srbije narednu utakmicu igra u petak, protiv aktuelnog evropskog prvaka Španije.