Red_Bull_King_of_the_Rock_Novi_Sad_foto_Marko_Djuric_(3)

RED BULL KING OF THE ROCK 2012

Savić jači od imenjaka i kiše

Na kvalifikacionom turniru Red Bull King of the Rock u Novom Sadu pobedio je Marko Savić (25) i obezbedio plasman na finalni turnir u Beogradu. Savić je prošle godine bio treći u Srbiji pa je dobio priliku da poboljša plasman. U finalu je pobedio Marka Jeremića, koji je takođe prošle godine imao zapažen rezultat na finalnom turniru na Kalemegdanu.

Na početku turnira bilo je problema pošto je uz oblačno vreme povremeno padala sitna kiša sa vetrom, ali to nije previše omelo igrače koji žele da budu „kraljevi stene“. Dosta publike se okupilo na Đačkom igralištu.

Čini se da je do sada ovo bio najjači Red Bull King of the Rock kvalifikacioni turnir, što i ne čudi obzirom da je prošlogodišnji prvak Srbije Dušan Domović-Bulut došao upravo iz Novog Sada, kao i trećeplasirani Marko Savić. Konkurencija je bila jaka, dueli su rešavani u poslednjim trenucima i produžecima, bilo je diskvalifikacija zbog faulova, viđeni su atraktivni potezi i zakucavanja. Dobra borba i žestok ritam doveli su do jedne predaje zbog povrede, a samo se dva igrača nisu pojavila na terenu.

Povezana vest:  Ministarka Marić ispratila mlade košarkaše na Kipar

Dok su trajali mečevi osmine finala, desilo se ono čega su se organizatori najviše ploašili. Naime, zbog kiše, turnir je u dva navrata od po pet minuta bio prekinut. Ipak, uprkos tome, igra je nastavljena.

Dušan Domović Bulut je kao aktuelni „kralj“ Srbije obezbedio direktan plasman na finalni turnir, pa je u Novom Sadu učestvovao kao pomoć organizatorima. „Turnir je bio jači nego prošle sezone. Organizacija je bila odlična, iako je kiša malo pravila problem, ali su momci i za to bili spremni. Poznajem momke, dosta igramo zajedno i treniramo. Dobio sam Savića prošle godine, a nadam se da mi se neće osvetiti sada u Beogradu. Novi Sad je dosta jak, ali mislim da takmičenje u Beogradu prednjači jer ima više igrača.“

Direktan plasman na finalno takmičenje Red Bull King of the Rock turnira u Beogradu obezbedili su Marko Savić, Marko Jeremić, Jovan Antić, Marko Janković, Igor Todorović, Mihajilo Vasić, Nemanja Pavlović, Nikola Samojlović, a kroz baraž su se „provukli“ Nikola Ugrica, Aljoša Ćeranić, Rajko Radinović i Dušan Cerović.

Povezana vest:  Ostavka predsednika valjevskog Metalca

Red_Bull_King_of_the_Rock_Novi_Sad_foto_Marko_Djuric_(1)

U polufinalu snage su odmerili Marko Savić i Nikola Samojlović, odnosno Marko Jeremić i Nemanja Pavlović. Savić je bio bolji od svog rivala rezultatom 10:5, dok je Jeremić slavio sa 8:6. Savić je plasmanom u finale ponovio uspeh od prošle godine.

Savić je u finalnom meču bio bolji od svog imenjaka Jeremića 9:6 i došao je do titule „kralja“ Novog Sada. Kada je reč o samoj finalnoj utakmici treba reći da je Jeremić košem otvorio meč, ali je onda usledila serija Savića od 6-0. Ispostavilo se da je vođstvo od 6:2 bilo nedostižno za Jeremića.

Poraženi Jeremić je prošle godine bio u polufinalu u Novom sadu, a sada je napravio korak više:

„Turnir je bio mnogo jači nego prošle godine, svi su fizički dobro spremni. Većina nas se zna i to je malo otežalo posao. Činjenica da je pet igrača iz Novog Sada bilo među osam najboljih pokazuje da je ovo najjači kvalifikacioni turnir“, rekao je dvadesetjednogodišnji košarkaš Veternika.

Savić je prošle godine prvi put učestvovao na ovakvom takmičenju i dobro se pokazao. Zanimljivo da je dva puta prošle godine Savić poražen od Domovića, prvo u novosadskom finalu i u polufinalu završnog turnira. „Igra jedan  na jedan je teška, jer svaki meč u nekom trenutku može da se preokrene. Ove godine sam opušteno išao od utakmice do utakmice i na kraju pobedio. U Beogradu sam prošle godine dogurao do polufinala gde me je Dušan izbacio. Videćemo šta će biti ove godine, možda finale, možda čak i prvo mesto“, rekao je Savić, igrač novosadske Meridijane.

Povezana vest:  Bogdanović predvodio Partizan do 13. uzastopne titule

Pobednik turnira dobiće novac od prijava za učešće i od sponzora Najk patike i MekDejvid zaštitnu opremu, koji će mu biti uručeni u Beogradu prilikom žreba.

Ovo je četvrti kvalifikacioni turnir za Red Bull King of the Rock posle Podgorice, Skoplja i Kragujevca. Ostale su još kvalifikacije u Beogradu koje će se igrati 6. juna, i tada će se znati poslednjih 19 učesnika završne borbe. Veliko finale će se odigrati u Beogradu 9. juna, a pobednik će se plasirati na svetsko finale u čuvenom zatvoru Alkatraz u San Francisku.