nemanja_bjelicaZvezdin dug 12 miliona evra, uprava odlučna da je spase

 

Uprava Crvene zvezde objavila je danas da dug tog košarkaškog kluba iznosi više od 12 miliona evra, ali je novinarima u Beogradu rekla da je spremna da probleme reši.

-Dug kluba je 12 miliona evra plus. Mi nismo stečajni upravnici, iako tako neki pišu, a i mi se tako nekad osećamo…Mi koji ovde sedimo hoćemo da vratimo klub na pravi kolosek – rekao je predsednik kluba Vladislav Lučić.

Predsednik Zvezde i drugi članovi rukovodstva crveno-belih dugo su danas pričali sa novinarima i emotivno su govorili o problemima i dosadašnjem funkcionisanju kluba, ali su svi istakli da klub neće biti likvidiran i ugašen.

U Zvezdu su danas ušli predstavnici američke revizorske kuće KPMG, koja ima svoju podružnicu u Beogradu i koja je klubu ponudila veliki popust. Revizija bi trebalo da se obavlja po fazama i posle svake će javnost biti obaveštena o rezultatima.

Povezana vest:  NLB LIGA, Partizan sutra protiv Cibone želi da potvrdi prvo mesto

Predsednik finansijske komisije kluba Predrag Nikolić otkrio je novinarima da je račun u blokadi zbog duga nešto većeg od 218 miliona dinara, od čega je 171 milion glavnice.

-Crvena zvezda neće biti likvidirana. Postoji opasnost od stečaja, koji može da se desi, ali i ne mora, jer je u istom košu 60.000 firmi. Ono što sledi je reorganizacija, a pre svega saniranje duga – rekao je Nikolić.

On je kazao da su prva briga kluba investitori.

-Pozvaćemo sve investitore da se dogovorimo, da probamo da nešto reprogramiramo, da napravimo društvo poverilaca, da uradimo sve da nam se račun oslobodi. Mislim da je to njima u interesu, jer ako se klub likvidira, njihova potraživanja će biti nula – rekao je Nikolić.

Povezana vest:  Ajverson ide na preglede u SAD

Pod najavljenu reorganizaciju spadaju svođenje budžeta na „realnu“ meru, stroge mere i štednja.

Lučić je kazao da situacija nije tako loša, jer neki poverioci praštaju dugove, a klub je nedavno dobio na poklon dve sale u izgradnji, koje bi trebalo da se završe za devet meseci.

Prema Lučićevim procenama, realni budžet kluba bi bio oko milion evra. On je optužio i bivšeg generalnog menadžera Milana Opačića da je „štetočina“ i da je oštetio klub zbog nepovoljnih ugovora.

Novinare je zanimala i budućnost ekipe, a predsednik je rekao da se igračima duguje sedam plata.

-Mi smo kao vatrogasci. Što se ekipe tiče, prvi i najvažniji cilj je trener. Trifa je naša opcija i on bi trebalo da se izjasni da li će da ostane u ovakvim uslovima – rekao je Lučić.

Povezana vest:  Zvezda upisala i sedmu pobedu u ABA ligi

On je najavio razgovore sa igračima i kazao je da će klub ubuduće više praviti igrače, a manje ih kupovati.

-Zvezda je uvek na gubitku u transferima, jedine dobre prodaje su Nenad Mišanović i Predrag Stojaković. Ne znam kakvi su to ugovori koji su sklapani. Nemanja Bjelica ima čudan ugovor. Obično je klub 100 odsto vlasnik kluba, a menadžer uzme svojih šest-sedam odsto. Mi smo vlasnici Bjelice 42 odsto. Meni stvarno nije jasno ko sklapa takve ugovore – rekao je Lučić.

Osim Lučića i Nikolića, novinarima su pričali Božidar Maljković, predsednik pravne komisije Milorad Belić, generalni menadžer Mirko Pavlović i Bratislav Đorđević, predsednik fondacije „Nebojša Popović“.