Srb Hol 8

Juniorke Srbije osvojile bronzanu medalju na EP

 

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na prvenstvu Evrope savladavši danas u Bukureštu selekciju Holandije sa 59:46 (22:9, 17:8, 13:16, 7:13).

Veliki uspeh ostvaren je boljom igrom u većem delu meča, a nedostižnu prednost izabranice selektora Zorana Kovačića stekle su već na poluvremenu, kada su došle do plus 22 poena (39:17). Holanđanke su u nastavku svim silama nastojale da naprave preokret, međutim, srpske juniorke su bile sigurne i precizne, pa su rutinski sačuvale vođstvo za konačan trijumf posle najbolje igre na šampionatu.

Povezana vest:  EVROLIGA, Pobede Fenerbahčea, Olimpije i Reala

Do pobede su ih predvodile Aleksandra Stanaćev sa 15 i Nataša Kovačević i Sanja Mandić sa po 11 poena, dok su u timu Holandije bolje od ostalih bile Hof sa 10 i Trefers sa osam poena.

-Nismo očekivali da ćemo ovako lako doći do pobede, ali rezultat je sasvim realan posle naše odlične igre pogotovo u prvom poluvremenu. Odigrali smo smo sjajno u odbrani, dok je napad takođe bio na vrhunskom nivou. Pre dolaska u Rumuniji istakli smo da nam je cilj jedna od medalja, ali posle svega ostaje žal što nije blistavijeg sjaja, jer smo imali šanse u polufinalu protiv Rusije – izjavio je selektor Kovačić, istakavši da on i igračice „ipak neće previše žaliti“.

Povezana vest:  SP TURSKA 2010, Skola postao najbolji strelac Argentine na mundobasketima

-Iza nas su u generalnom plasmanu ostale Poljska, Španija, Holandija, Turska, Hrvatska i još mnoge kvalitetne ekipe. Takođe, u ovoj generaciji ima bar četiri-pet igračica koje će u bliskoj budućnosti biti standarni članovi seniorske reprezentacije, što je veoma bitno – poručio je Kovačić, nakon osvajanja bronze na kontinentalnom prvenstvu za košarkašice do 18 godina.

Povezana vest:  EP LITVANIJA, Srbija na startu protiv Italije na EP u Litvaniji

Juniorke Srbije su ovim uspehom izborile i plasman na prvenstvo sveta za košarkašice do 19 godina, koje će iduće godine biti održano u Litvaniji.