kobi_brajnt_sad

Američki košarkaši testirani u Londonu

 

Direktor Antidoping agencije Republike Srbije Nenad Dikić rekao je danas da su američki košarkaši testirani na Olimpijskim igrama u Londonu, kao što su to bili i na ostalim Igrama od Sidneja 2000. godine.

-Fama da se njima ne radi doping kontrola, vezana je i za činjenicu da NBA nije potpisnik antidoping Kodeksa i da samim tim ne rade doping kontrole. Realnost je potpuno drugačija: NBA igrači se redovno kontrolišu i to praktično svaki igrač četiri puta tokom sezone, što znači oko 1.800 kontrola – rekao je Dikić.

Povezana vest:  Mladi španska košarkašica umrla na utakmici

On je objasnio da je problem što američki košarkaši imaju kolektivan ugovor sa NBA ligom koja zabranjuje objavljivanje pozitivnih doping rezultata.

-Kazne za doping u NBA su drugačije i najčešće se izriču u trajanju od nekoliko utakmica, do nekoliko nedelja neigranja. U NBA pozitivan rezultat na marihuanu može biti sankcionisan i samo jednom utakmicom, dok u svetskoj košarci ta kazna ide do dve godine – rekao je Dikić.

Povezana vest:  FAJNAL FOR NLB LIGA, Incident u Zagrebu na finalnoj utakmici

Po njegovim rečima, istrazivanje je pokazalo da je marihuana tri puta češća u košarci nego u ostalim sportovima i da upravo ona svrstava taj sport među pet sa najvećim brojem dopingovanih takmičara: na marihuanu otpada od 40 odsto do 72 odsto svih pozitivnih testova u košarci.

Pošto metaboliti ostaju u organizmu i nekoliko nedelja, redovni uživaoci marihuane su praktično stalno pozitivni, rekao je Dikić.  Direktor Antidoping agencije istakao je da se „nepravda prema američkim košarkašima ogleda i u tome što veliki broj igrača drugih reprezentacija igra u NBA, ali se podrazumeva njihova doping ispravnost“.

Povezana vest:  Tomić: Mega bez pritiska; Milojević: Zvezda favorit

Na Olimpijskim igrama u Londonu ima mnogo igrača iz NBA, koji ne igraju samo za reprezentaciju SAD. Ukupno ih je 27, a igraju za Francusku, Španiju, Litvaniju, Argentinu, Australiju, Brazil, Veliku Britaniju, Nigeriju, Kinu i Rusiju.