nebojsa_covic_2011

Čović: Zvezda i Partizan moraju da budu ravnopravni

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je danas da će se svim silama boriti za ravnopravnost i ravnotežu na svim poljima sa najvećim rivalom Partizanom i to u državnim fondovima, u statusu u državnim preduzećima, u košarkaškim i ostalim sportskim organizacijama i u medijima.
-Objavljujemo borbu za ravnopravnost i ravnotežu na svim poljima. Mi ni u jednom delu ne tražimo bolji, nego jednak status sa svojim najvećim gradskim rivalom. Ova borba neće biti laka a ni kratka i to mi znamo, ali mi moramo kao ljudi odgovorni za ovaj klub na tome svakodnevno da radimo – rekao je Čović na konferenciji za medije u prostorijama kluba na Malom Kalemegdanu.
On je istekao da je svestan da u Srbiji ne postoje samo ova dva kluba, ali da je rivalitet Zvezde i Partizana opšte poznat.
Partizan i mi, istorijski imamo približno jednak sportski uspeh. Nekada je rezultatski potpuno dominantna bila Crvena zvezda, a u zadnje vreme to je Partizan. To su rezultatski ciklusi koji zavise od puno faktora i koji dolaze kroz dugoročan i kontinuirano dobar rad na svim poljima – naveo je on.
Čović je istakao da je profesionalizacija sporta u današnje vreme više nego ranije povećala važnost poslovnog dela kluba, jer se borbe za veći budžet direktno odražavaju i na sportski uspeh.
-Upravo zato smo mi prošlu godinu proglasili godinom sanacije i svojim sredstvima, bez pomoći države, u poslovnom smislu postavili klub na zdrave noge. Ne pamtimo da je kroz istoriju podrška jednom klubu od strane države bila tako neuravnotežena kao u protekle četiri godine.
Prvi čovek crno-belih rekao je da će od premijera Ivice Dačića i njegovog zemanika Aleksandra Vučića insistirati na ravnopravnom tretmanu.
-Kao i kod svake državne institucije, zalagaćemo se i kod premijera Dačića uprkos tome što je navijač Partizana, da i on ima ravnopravan tretman. To smo zamolili i gospodina Vučića, koji je navijač Crvene zvezde – poručio je Čović.
On je napomenuo i da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić prošle godine lično urgirao da Partizan dobije četiri puta veću pomoć od Zvezde od strane Telekoma. 
Čović je otkrio koliko je Zvezdin budžet za ovu sezonu.
-Ove sezone naše obaveze za sve timove, od juniorskih do seniorskih su 2.600.000 evra. Po ranijem planu, obaveze iz prethodnih godina koji dolaze na red iznose 300.000, pošto imamo i sporazumnu vezu sa Radničkim FMP-om koji se takmiči u Prvoj ligi Srbije, tu imamo još 300.000 evra.
On je na kraju rekao da od države i od direktora javnih preduzeć očekuje da što pre isprave neravnopravan pristup prema klubovima.
-Mi ćemo reagovati preko medija na svaki neprimeran tretman prema Crvenoj zvezdi. Samo iz tog jednakog tretmana ćemo doći do bolje konkurencije, što će podići i kvalitet naše košarke, što je nama potrebno. Mi ćemo se maksimalno truditi da kroz svoje juniorske pogone formiramo buduće reprezentativce Srbije, a ne nekih drugih država. Mi smo srpski klub i to je naš zadatak – zaključio je Čović.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobeda Atlante