Zvezda_kahasol_najava 

Zvezda u sredu gostuje Kahasolu

Crveno-beli nemaju baš mnogo vremena za slavlje posle veličanstvene pobede u večitom derbiju. Naime, njih već u sredu očekuje teško gostovanje u Sevilji prvom nosiocu grupe H, Kahasolu.

Kahasol Sevilja osnovan je 1987. godine tako što je otkupio prava od Dribling Madrida da se takmiči u drugoj ligi Španije. U to vreme tim je nosio naziv Kaha San Fernando. U prvoj sezoni zamalo im je izmakao plasman u najviši rang, ali su već sledeće to uspeli da ostvare. U sezoni 1992-93 uspeli su da se domognu petog mesta i tako prvi put obezbede izlazak na evropsku scenu (Kup Koraća), da bi u sezonama 1995-96 i 1998-99 došli do najvećih uspeha u domaćem prvenstvu, drugog mesta. U oba pokušaja zaustavljeni su u finalu od strane Barselone, a ti uspesi su im obezbedili i istorijska učešća u Evroligi. Posle 2000. godine i četvrte pozicije, usledio je dug period bez većih rezultata koji je Kahasol proveo u sredini tabele španskog šampionata. To je trajalo sve do 2010. i šeste pozicije koja je odvela ekipu iz Sevilje u prvo učešće u Evrokupu. Naredna sezona ostaće zapisana u istoriju Kahasola jer je ostvaren najveći uspeh na internacionalnoj sceni, odnosno finale Evrokupa u kome su poraženi od Uniksa. Proteklu godinu završili su na sedmom mestu i vratili se na mesto uspeha.

Povezana vest:  Jokićevih 25 poena za 3:2, Denver blizu finala Zapada

Najveći udarac za ekipu iz Sevilje bio je odlazak dugogodišnjeg trenera Đoana Plaze, koji je otišao u Žalgiris i tamo nastavio da ređa uspehe. Pored odlaska trenera dogodile su se i velike promene u igračkom kadru pa su tako tim napustili i Luis Bulok, Janik Bokolo, Ruben Daglas, Pol Dejvis, Erl Kelouvej, Antonio Iskijerdo, Karl Ingliš, Ćemi Urtasun i Giljem Rubio. Na klupu je došao legendarni Aito Garsija Reneses. Dugogodišnji trener Barselone, sa kojom je osvojio čak 13 trofeja, pre ekipe iz Sevilje vodio je još i Huventud  (osvojio tada Uleb Kup 2008. godine i Kup Kralja),  reprezentaciju Španije (srebro na olimpijskim igrama 2008.) i Unikahu. Sa tolikim iskustvom ipak za sada ne uspeva da nadoknadi velike promene u igračkom kadru, pa se Kahasol nalazi na pretposlednjem mestu ACB lige sa samo jednom pobedom u sedam mečeva. U poslednjem kolu poraženi su od Kanairsa na svom terenu, koji do tada nije zabeležio trijumf u domaćem prvenstvu.

Povezana vest:  Tri kandidata za domaćina Svetskog prvenstva za žene

Ni u Evrokupu nisu startovali kako su želeli. Na otvaranju takmičenja poraženi su na vrućem gostovanju od Dinamo Sasarija (87:84), iako su vodili gotovo tokom čitavog meča. Na tom meču istakli su se Satoranski (6 poena, 7 asistencija, 5 skokova, 3 ukradene), Ezburi (19 poena), Holand (16), Trigurea i Bogdanović sa po 15 poena.

Tim na terenu predvodi Tomas Satoranski, talentovani plejmejker koji je izabran od strane Vašington Vizardsa na proteklom NBA draftu. Njega karakteriše odličan prvi korak i sjajan osećaj za asitenciju, kao i fantastičan odraz koji mu je omogućio učestvovanje na takmičenju u zakucavanjima 2010. na ol-staru ACB lige. On beleži prosečno 11 poena, uz četiri skoka i četiri asistencije, za gotovo 30 minuta na parketu. Gotovo sva snaga tima je u spoljnim pozicijama, pa se tako učinkom izdvajaju Džon Holand (13 poena u proseku), Brajan Ezburi i srpski internacionalac Luka Bogdanović sa po 10 poena u proseku. Društvo Bogdanoviću u timu prave još dva srpska igrača, reprezentativac Milenko Tepić i mladi srpski reprezentativac Nikola Radičević.

Povezana vest:  NBA VESTI, Dalas se ubacio u trku za Karmelom Entonijem

Problemi Kahasola vezuju se za igru pod košem. Najbolji skakači u timu Bredli Bukmen (6 skokova prosečno) i Huan Hose Triguero (5) ne ističu se posebnim košgeterskim učinkom (oko 5 poena u proseku obojica). Izabranici Aita Garsije imaju veoma dobar procenat šuta za 2 (oko 50 odsto), ali im je šut van linije za 6.75 tek negde oko 30 odsto.

Crvena zvezda i tim iz Sevilje odigrali su dva meča. Bilo je to u sezoni 2000/2001 u Kupu Rajmunda Saporte. Crveno-beli su slavili u oba meča: Na svom terenu trijumfovali su rezultatom 80:76, dok je na gostovanju u sevilji bili 81:79 za Zvezdu. Pa, neka se istorija ponovi.

Meč u dvorani Palasio Municipal de Deportes San Pablo (7.626 mesta) zakazan je za sredu sa početkom od 20.30 časova.