lucic
Partizan pobedom ostao u trci za Top 16

 

Košarkaši Partizana savladali su večeras u Beogradu Lijetuvos Ritas sa 75:74 (18:11, 21:22, 20:18, 16:23), u osmom kolu takmičenja u Grupi D Evrolige i ovom pobedom zadržali su šanse za plasman u Top 16.
Najefiksniji u timu Partizana Davis Bertrans sa 14 i Vladimir Lučić sa 13 poena, a u ekipi Lijetuvosa Nemanja Nedović sa 16 i Leon Radošević sa 15 poena.
Partizan je posle mnogo muke i promene rezultata uspeo da zabeleži pobedu koja ga ostavlja u trci za Top 16, a za to mu je potrebno da u poslednjem kolu pobedi Bamberg u gostima.
Partizan je odlično počeo svoju odlučujuću utakmicu u Evorligi ove sezone. Snažnom odbranom i raznovrsnim napadom, crno-beli su poveli sa 8:0, a sredinom prve deonice i sa 12:3. Cela prva petorka, u kojoj
se našao i 17-godišnji Nikola Milutinov i potpuno iskoristio
priliku, igrala je dobro u početku, a Lijetuvos se nije najbolje
snalazio u bučnoj atmosferi Pionira.
Iskusnija ekipa Lijetuvosa vratila se u „život“ trojkom Mindaugasa Katelinasa, zatim poenima Renaldasa Sibultisa i Janisa Blumsa. Kada je gostima „proradio“ šut, popravila se i odbrana, a Partizan kao da je stao, tako da su gosti u finišu prve i početkom druge četvrtine napravili seriju 16:3 i poveli sa 25:21.
Ta prednost litvanskog tima nije dugo trajala, pošto su Milutinov, Vladimir Lučić sa penala i Dragan Milosavljević vratili prednost Partizanu, 27:25, a posle trojke Davisa Bertansa bilo je 30:25. Nakon toga razvila se prava „rovovska borba“. Oba tima su bila jako angažovana u odbrani koja se igrala na granici faula, što je dovelo do mnogo grešaka.
Obe ekipe morale su mnogo da rade za svaki koš. Lijetuvos je penalima Steponasa Babrauskasa i sa pet vezanih poena Nemanje Nedovića vratio prednost, 32:30. Posle tajm-auta, gosti iz Litvanije postigli su samo jedan poena (penal Predraga Samardžiskog), a Partizan je je dao devet i na poluvreme je otišao sa prednošću od 39:33.
Partizan je i na početku drugog poluvremena nastavio da pogađa i da koristi slabiju igru protivnika. Crno-beli su u skoro svakoj utakmici u Evroligi ove sezone imali „pauzu“ u trećoj četvrtini, ali su večeras zadržali prednost, iako je igra u oba pravca bila prepuna grešaka.
Partizan je u trećoj deonici u više navrata imao 10 poena prednosti (prvi put 50:40), ali uz slabiju organizaciju napada i lošu odbranu reketa nisu uspeli da je zadrže. Lijetuvos je prilazio na šest poena zaostatka, a ta razlika je mogla da bude i manja da su gostujući košarkaši bili precizniji. Crno-beli su u poslednjih 10 minuta ušli sa prednošću od 59:50.
Lijetuvos je dobro počeo poslednju četvrtinu i preko Leona Radoševića, Sibutisa i Dejana Ivanova napravio seriju od 12:1 i došao do vođstva 62:60. Partizan je od tada uglavnom jurio rezultat i propustio je mnogo prilika da vrati prednosti, ali je tim iz Viljnusa takođe mogao da ima ubedljiviju prednost.
Nedović je bio posebno raspoložen u poslednjoj deonici I pogađao je svaki put kada bi ostao sam na šutu.
U poslednja četiri minuta nijedan tim nije imao više od dva poena prednosti. Sibutis je trojkom doveo Lijetuvos u vođstvo od 74:73 dva minuta pre kraja, da bi Gordon izborio koš i vratio vođstvo Partizanu 75:74.
Crno-beli su prokockali napad 30 sekundi pre kraja, a trener Partizana Duško Vujošeivć odlučio je da brani poslednji posed Lijetuvosa, i domaći košarkaši su uspeli u tome za neophodnu pobedu.
Ovo je Partizanu druga pobeda u ovogodišnjem takmičenju, dok su gosti iz Litvanije zabeležili sedmi poraz.
Naredni meč crno-beli igraće u gostima sa Barselonom 6. decembra.

Povezana vest:  Đorđević: Dobra odbrana 35 minuta