kss logo

Klubovi i savez započeli razgovore o Superligi

Predstavnici srpskih klubova razgovarali su danas u Beogradu sa funkcionerima Košarkaške lige Srbije i Košarkaškog saveza Srbije (KSS) o sistemu takmičenja u Superligi, broju klubova u novoj sezoni, ali i o sprečavanju nasilja na utakmicama.
-Izneli smo sve ono što dotiče srpske klubove, a tiče se daljeg afirmisanja košarkaškog sporta u našoj zemlji. Pričalo se o problemima za koje do sada nije bilo rešenja. U načelu smo napravili dogovor za naredno okupljanje kada ćemo definisati sve detalje. Diskutovali smo i o tome da li Liga i Savez treba da funkcionišu kao zasebne organizacije ili ima prostora da deluju združeno – rekao je predsednik Radničkog iz Kragujevca Ivan Grujin.
Tema sastanka u Kući košarke bila je i Jadranska liga i odnos srpskih klubova prema regionalnom takmičenju.
-Stav srpskih klubova je nedvosmislen, regionalna liga je neminovna. Tako će ostati sve dok domaća liga ne postane dovoljno atraktivna, ali i referentna, da može da obezbedi direktnu prohodnost klubova ka Evropi, a to sve nas zanima. Tek tada će domaći šampionat biti dovoljan kao rang koji zanima naše klubove, ali i igrače, pođednako domaće i strane – objasnio je Grujin.
Dotaknuto je i pitanje broja stranaca u srpskim klubovima, koje je otvoreno uoči Kupa Radivoja Koraća, a tiče se i Superlige.
-U ime Radničkog, a to nije usamljen stav, istakao sam da su trenutni interesi Saveza i klubova dijametralno različiti, baš kao i ciljevi. Ne bi ni bilo dobro da se potpuno poklapaju jer onda ne bi bilo dobre klupske košarke, svi bismo bili usmereni samo na nacionalnu selekciju. Realnost je da nije samo reprezentacija ta koja predstavlja srpsku košarku. Klubovi to čine i to još intenzivnije, tokom čitave sezone. Svaka reprezentacija ubire plodove dobrog rada u klubovima, ali onda klubovi zaslužuju da se njihovi interesi čuju i brane i u Savezu, ne samo u Ligi. Očekujem da je moguće usaglašavanje Saveza i klubova po ovom pitanju – zaključio je Grujin.
Sledeći sastanak u Kući košarke, na kojem će biti određen tačan termin početka nove sezone Superlige, biće održan sledeće nedelje.

Povezana vest:  Tomić pred Krku: Moramo biti na visokom nivou ako želimo pobedu