igokea-logo

Igokea: Ne želimo raspravu oko uslova igranja u Evroligi

Košarkaški klub Igokea objavio je da neće ulaziti u medijsku raspravu o tehničkim uslovima igranja u Evroligi, reagujući na jučerašnje saopstenje rukovodstva elitnog takmičenja u dogovoru sa regionalnom Jadranskom ligom.
Taj stav zauzeo je danas Upravni odbor kluba iz Aleksandrovca, koji je vodeći na tabeli regionalne kige.
-Fokus i glavno interesovanje KK Igokea biće nastavak takmičenja u Jadranskoj ligi i da se nastavi kontinuitet uspeha i dobrih igara. Ukoliko naši rezultati budu doveli do plasmana u neko od evropskih takmičenja uprava kluba će o uslovima razgovarati direktno sa predstavnicima evropskih takmičenja. Licitacije u pojedinim medijima, poluinformacije i nakaradna tumačenja imaju za cilj da destabilizuju KK Igokea – objavljeno je na klupskom sajtu.
Dodaje se da je KK Igokea odlučio da stručnom stabu i igračima omogući da, kao i do sada, predstavljaju klub u najboljem svetlu i da ih ne opterećuju medijski napisi i razne špekulacije i licitacije oko prava nastupa u Evroligi.
-UO KK Igokea zauzeo je jednoglasni stav da se igrači i stručni štab fokusiraju na preostala tri kola Jadranske lige, da klub osvoji prvo mesto, odnosno da sportski aspekat dođe do izražaja i da na kraju lige budemo prvaci na parketu – izjavio je predsednik Igokee Boris Spasojević.
Rukovodstvo Evrolige u utorak je saopštilo da je sa čelnicima Jadranske lige postignut dogovor da pobednik ligaškog dela regionalnog takmičenja, samo ove sezone, ide direktno u elitu, ali pod uslovom da ispunjava uslove za B licencu, dok će u suprotnom važiti pravila najjačeg takmičenja, koja prednost daju konačnom plasmanu.
To praktično znači da Igokea, koja se tri kola pre kraja nalazi na liderskoj poziciji, ne može odmah u elitno takmičenje, nego samo u slučaju da osvoji trofej na finalnom turniru. S druge strane, ukoliko Crvena zvezda bude najbolja u ligaškom delu, obezbediće direktan plasman u Evroligu, jer ispunjava uslove za B licencu.
Takođe, ukoliko bi Igokea ili Radnički iz Kragujevca osvojili titulu na Jadranu, igrali bi u Evroligi, ali bi domaćini morali da budu u nekom drugom gradu.
Kriterijumi za B licencu su sledeći – dvorana od najmanje 5.000 gledalaca, udaljenost od najbližeg međunarodnog aerodroma do 100 kilometara, minimum dva hotela sa četiri zvezdice, kao i da je grad prijavljen za Jadransku ligu.
Tri kola pre kraja ligaškog dela Igokea ima pobedu više i bolji međusobni skor od Crvene zvezde.

Povezana vest:  NBA VESTI, Njujork pokvario povratak Džejmsa u Klivlend