nba novi logo

NBA VESTI

Brejk Čikaga u Majamiju

U prvoj utakmici polufinala plej ofa Istočne konferencije američke profesionalne košarkaške lige (NBA) Čikago je jutros u Majamiju savladao domaćina i aktuelnog šampiona sa 93:86 i poveo sa 1:0 u seriji u kojoj se igra do četiri pobede. Ishod je potpuno neočekivan imajući u vidu činjenicu da je Majami do polufinala stigao ekspresno savladavši Milvoki sa 4:0, dok su „Bulsi“ nastavak doigravanja za titulu izborili tek u „majstorici“ protiv Bruklina.
Čikago je tako drugi put ove sezone prekinuo seriju Majamija kada se to najmanje očekivalo. Najpre je to učinio u ligaškom delu šampionata prekinuvši niz od 27 uzastopnih pobeda aktuelnog prvaka, a onda i jutros pošto Majami u prethodnih 12 mečeva nije znao za poraz.
Centralna figura susreta bio je Nejt Robinson sa 27 koševa i devet asistencija. Uz Robinsona zapažene role imali su još Džimi Balter i Francuz Žoakim Noa. Prvi je utakmicu završio sa 21 poenom i 14 skokova, dok je učinak francuskog reprezentativca iznosio 13 koševa i 12 uhvaćenih lopti.
Na suprotnoj strani dvocifren košgeterski učinak imali su samo Lebron Džejms i Dvejn Vejd.
Najbolji igrač šampionata (MVP), Džejms, uz 24 poena imao je osam skokova i sedam asistencija, dok je Vejd stigao do 14 koševa i svega četiri asistencije.
Na Zapadu, pak, San Antonio je iskoristio prednost domaćeg terena protiv Golden Stejta, ali tek posle dva produžetka – 129:127 i poveo sa 1:0 u seriji u kojoj se, takođe, igra do četiri pobede.
Igrač odluke bio je Argentinac Emanuel Đinobili koji je ubacio „trojku“ samo 1,2 sekunde pre kraja drugog produžetka.
Đinobili se prethodno propisno ispromašivao pošto je iz 20 pokušaja pogodio tek pet puta! Slabije šutersko veče kompenzovao je „trojkom“ za pobedu, ali i sa 11 asistencija i sedam uhvaćenih lopti.
Prvi strelac San Antonija bio je Francuz Toni Parker koji je ubacio 28 koševa, pri čemu je imao po osam asistencija i skokova.
Na suprotnoj strani briljirao je Stiven Kari sa čak 44 koša i 11 asistencija. Dobru partiju pružio je i Herison Barns koji je utakmicu završio sa 19 poena i 12 skokova.
Majami i San Antonio su domaćini i u narednim utakmicama koje se igraju u noći između srede i četvrtka.

Povezana vest:  EVROLIGA, Nekoliko stotina navijača dočekalo ekipu Partizana