ABA liga vert col

Počinje Jadranska liga i borba za Evroligu

Utakmicom MZT – Olimpija sutra u Skoplju počinje 13. izdanje košarkaške Jadranske lige u kojoj će se timovi iz regiona boriti za tri mesta koja vode u Evroligu.
Ekipe koje se plasiraju u finale završnog turnira Jadranske lige izboriće direktan plasman u Evroligu, dok će trećeplasirani na kraju sezone igrati kvalifkacije za elitno klupsko takmičenje.
Za sada nije poznato koliko će klubova iz Jadranske lige na osnovu plasmana izboriti učešće u Evrokupu sledeće sezone.
Titulu brani Partizan, ali crno-beli će imati izuzetno težak zadatak pošto se kao najveći favorit za osvajanje titule izdavaja večiti rival, Crvena zvezda, koja se izuzetno pojačala i promenila tim u odnosu na prošlu godinu.
Zvezdu su napustili Rakočević, Savović, Skot, Subotić, Braun, Samardžiski i Radivojević, dok su angažovani Blejk Šilb, Čarls Dženkins, Boban Marjanović, Jaka Blažič i Ivan Radenović.
O dometima ekipe Dejana Radonjića govore rezultati iz pripremnog perioda, koji je tim sa Malog Kalemegdana rešio za 13 pobede iz isto toliko utakmica.
Aktuelni prvak i šestostruki osvajač lige Partizan napustio je kapiten Vladimir Lučić, Letonac Davis Bertans pauziraće do Nove godine, ali je zato doveden Amerikanac Tarens Kinzi, koji ima iskustva igranja u Evroligi.
Ekipa Duška Vujoševića je starija i iskusnija za jednu sezonu, a pored tradicionalno jake centarske linije (Lovernj, Musli, Gagić, Milutinov, Šalić) navijači crno-belih ove godine mogli više da očekuju od novog vođe tima Dragana Milosavljevića i Bogdana Bogdanovića, koji iza sebe ima izuzetno uspešno EP u Sloveniji.
Pored večitih rivala, Srbiju će u Jadranskoj ligi predstavljati kragujevački Radnički i Mega Vizura.
Radnički je dobio specilajnu pozivnicu čelnika takmičenja, pošto Vojvodina, koja je izborila mesto kroz Superligu, nije ispunila sve uslove, dok je Mega Vizura debitant u ligi.
U borbu za pobednicko prstenje mogli bi da se umešaju zagrebački timovi Cedevita i Cibona, kao i prošlogodišnje iznenađenje Igokea, a ne treba otpisivati ni ljubljansku Olimpiju i podgoričku Budućnost.
Parovi 1. kola:
MZT-Olimpija (20.30)
Subota:
Cibona – Radnički Kragujevac (17)
Široki – Crvena zvezda (17)
Krka – Budućnost (19)
Zadar – Solnok (19)
Nedelja:
Partizan – Igokea (17)
Mega Vizura – Cedevita (19)

Povezana vest:  FAJNAL FOR, EVROLIGA, Marić: nezahvalne prognoze u polufinalu