aleksandar djordjevic portret

Đorđević: Želim da ponovo postanemo košarkaška sila

Legendarni srpski košarkaš Aleksandar Đorđević izjavio je danas da nije mnogo razmišljao kada je dobio poziv čelnika Košarkaškog saveza Srbije (KSS) i da će mu jedan od prvih zadataka kao novom selektoru nacionalnog tima biti pobeda protiv selekcije Španije.
-Odmah sam prihvatio poziv. Imam ogromnu energiju i entuzijazam i želim to da prenesem na igrače. Hvala košarkaškoj javnosti na podrsci. Hvala Pešiću, Maljkoviću, Obradoviću, Tanjeviću, Slavniću. Moj cilj je da pobedimo reprezentaciju Spanije, ali za to će biti potreban veliki rad – rekao je Đorđević prilikom promocije u Kući košarke.
On je na klupi Srbije zamenio Dušana Ivkovića, koji je napustio funkciju posle Evropskog prvenstva u Sloveniji i osvajanja sedmog mesta. 
-Bitan mi je odnos koji ću napraviti sa igračima. Te relacija između selektora i igrača je važna za celu ekipu, želim da radom ponovo postanemo košarkaška sila. Naravno da svi želimo da pobedimo, ali bitno je da znamo da li smo svi spremni da radimo za pobedu. Imamo zrelu grupu igrača koji su ove godine u pravim klubovima – rekao je Đorđević.
Na pitanje novinara kako će se bortiti sa eventualnim otkazima košarkaša, Đoređević je:
-Znate šta, ja sam bio u vojsci, nateraćemo ih puškom. Šalim se. Uradiću to svojim i angažmanom svih u stručnom štabu, bez nas mogu da se osvajaju medalje, ali ne i bez igrača. Važno je da im se objasni sve na pravi način. Mislim da ću to da uradim ličnim odnosom. Svestan sam da će biti otkaza, ali trudiću se da ih svedemo na minimum.
Đorđević je kazao da još nije kontaktirao igrače i formirao stručni štab i da će obavestiti javnost kad to uradi.  Novi selektor je istakao da očekuje da se uskoro formira Stručni savet i da će mu jedan od prvih zadataka biti razgovor sa Ivkovićem.
Predsednik KSS Dragan Đilas zahvalio je Ivkoviću i igračima na svemu što su uradili u prethodne četiri godine.
-Razmišljali smo ko može da zameni Ivkovića i opredelili smo se za Đorđevića. On ima ogromno košarkaško znanje i veliki kapacitet koji je pokazao kao igrač. Ima sve predispozicije za trenerski poziv. Verujem da će sve kapacitete usmeriti za dobrobit srpske košarke. Ne opterećujemo se razultatom na Svetskom prvenstvu sledeće godine, ali verujem da ćemo već na EP u Ukrajini moći da se borimo za medalju i obezbedimo plasman na Olimpijske igre u Riju – rekao je Đilas.
On je dodao da nije bilo problema oko finansija sa Đorđevićem, iako je KŠ ove godine dobio manje novca od javnih preduzeća. 
Đilas se zahvalio ministru sporta i omladine Vanji Udovičiću koji je najavio da će u 2014. godini u budžetu biti više novca. 
Potpredsednik KSS Dejan Bodiroga takođe je zahvalio Ivkoviću na učinjenom do sada i činjenici da je izboren plasman na SP uprkos svim problemima sa povredama i otkazima igračima.
-Ovo je novi početak, Saša je imao sjajnu karijeru. Poseduje ogromno znanje i harizmu. Moramo da stvorimo dobru atmosferu i potrebna su nam velika podrška i strpljenje – rekao je Bodiroga.
Aleksandar Đorđević košarku je počeo da igra u Partizanu, sa kojim je 1992. godine postao prvak Evrope.
Posle crno-belih igrao je za milansku Olimpiju, Fortitudo iz Bolonje, Portland, Barselonu, Real Madrid i Skavolini.
Tokom igračke karijere sa selekcijom Jugoslavije osvojio je tri titule prvaka Evrope, titulu svetskog šampiona i olimpijsko srebro. Trenersku karijeru počeo je u Olimpiji iz Milana gde je radio u sezoni 2006/2007, dok je ekipu Benetona iz Treviza vodio u sezoni 2011/2012.

Povezana vest:  NBA VESTI, Stršljenovi od 2013. postaju Pelikani