covic pressČović: Nemojte da radimo na našu štetu

Crvena zvezda Telekom je sa 25 razlike savladala Olimpiju i posle 17. kola ostala na vrhu ABA lige. Međutim, pre početka meča potpuno neopravdano, s obzirom na rezultate kluba u dosadašnjem delu sezone, mogli su se čuti negativni povici od strane nekolicine navijača upućenih treneru Dejanu Radonjiću. Nakon svega toga predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović osetio je potrebu da se obrati javnosti:
– Mene to ne iznenađuje. Malo sam stariji, 56 godina živim u Srbiji. Ne očekujem poštovanje ni za kakav rezultat. Žao mi je što se ovako nešto povremeno dogodi, sada od jedne manje grupe navijača. Ja sam obavio razgovor sa njima posle utakmice, u direktnom kontaktu sam video da oni nemaju nikakve zle namere, već određene emocije. Shvatili su, kad su bili suočeni sa argumentima koji stoje. Klub pre par godina skoro nije ni postojao. Posle koliko godina osvojili smo Kup Radivoja Koraća, pa posle koliko godina ostvarili smo plasman u Evroligu. Ako bismo se ravnali sa drugim klubovima, zamolio bih da i mi imamo četiri, pet godina fore. I mi i naš trener. Ništa ne aludiram, ali jasno je šta želim da kažem – započeo je svoje izlaganje Nebojša Čović, koji je istakao da se ovakvim komentarima ne pomaže svoj klub:
– Imali smo sličnu situaciju kada smo odlučili da više nema besplatnih karata. Time što neko plaća kartu, on pomaže svom klubu. Na taj način obezbeđuje angažovanje igrača, to svima treba da bude jasno. Ja i pored svega neću da krivim navijače, ali oni ne mogu da postavljaju trenera i igrače, bar dok sam ja u ovom klubu. Imam loše iskustvo sa drugim klubom, isto crveno-belih boja, koji je to tako radio, ali u drugom sportu, fudbalu. On je zbog takvih stvari došao na mesto na kom je sada. Doduše, tamo su navijači pokretačka energija u ovom teškom vremenu u kom se fudbalski klub nalazi – izjavio je predsednik kluba i potom se vratio na stanje u košarkaškom klubu:
– Od našeg trenera tražimo da ima poverenje u upravu, jer i uprava ima u njega. Selekciju i skauting igrača isključivo vrši trener i niko ne može da mu nameće ko će da igra. Ne smatram da je moralno da imate veliku platu, a da za tu veliku platu ne dajete klubu ništa, crtica Šilb. To je moj pristup u svakom poslu. Ako radnik ne zadovoljava, ima jedno, pa drugo upozorenje. Treće nema, umesto njega stiže raskid ugovora – konstatovao je Čović pre nego što je dodao:
– Apelujem i molim navijače da imaju poverenje i strpljenje, da ne radimo u korist svoje štete. Ne bih da pričam o komentarima na sajtovima i forumima, gde znam da ima mnogo naručenih komentara. Kad god sam želeo da proverim mentalno stanje nacije, onda pogledam forum ili komentare domokratskih stanica čuvenih u Srbiji. Nažalost, slabo napredujemo u mentalnom smislu. Ali to je više pitanje za one koji to urednički obrađuju. Kako urednici mogu da dozvole takva vređanja? Kao da oni nemaju ime i prezime, kao da nemaju porodicu, kao da su nedodirljivi. Ali, godine i iskustvo učine svoje da postanete potpuno imuni na takve stvari – izjavio je Nebojša Čović, pre nego što je ponovo zamolio navijače za podršku:
– Imaćemo još veću motivaciju, otklanjaćemo nedostatke, ja ne kažem da je bilo šta idealno. Ima ko da ocenjuje rad trenera, a ko ocenjuje rad celog sistema u klubu. I složili smo se u ovom razgovoru napolju da to neće pomoći klubu. Nećemo mi timo napraviti bolji rezultat, već ćemo samo napraviti veći grč kod trenera i kod igrača. A priznaćete, samo 25 razlike protiv Olimpije. Nisam zadovoljan. Trebalo je da bude 40. Ali, to je Srbija. Zapitajmo se malo šta se to sa nama svima događa u svim oblastima života – rekao je čelni čovek crveno-belih, pre nego što je izneo zanimljivu konstataciju:
– Dugo je trajalo rušenje Crvene zvezde. Niko nije imao hrabrosti do mi od prošle godine pa čak i ja lično da objasnim o kakvom sistemu urušavanja kompletnog sportskog društva Crvene zvezde se radilo. Tu stavljam tačku jer sam obećao da se ove sezone neću upuštati u takve izjave. Ali, svako ko želi da razmišlja i analizira može brzo i pametno da donese zaključak. Moramo da razumemo navijače u njihovoj frustraciji. Ona traje dugi niz godina, ne samo u košarci. Ali, ipak kod Zvezdinih navijača košarka je sport broj dva, sport broj jedan je fudbal. Ja ih razumem i spreman sam da radim sa njima, kao i sa drugim ljudima koji imaju stavove, jer su tu 15 ili 20 godina, ali ovakve stvari se rade u svojoj kući. Naša vrata su otvorena, Mali Kalemegdan je na dobroj lokaciji i kada god hoćete možemo da sednemo i pričamo. Ali, uprava donosi odluke. Ti razgovori moraju da budu razumni, emocije moraju maksimalno da se isključe – izjavio je Nebojša Čović, a potom je dodao da je rezultat najbitniji:
– Zvezda je da vas obavestim posle 17 kola prva u regionalnom takmičenju. Mi imamo u mentalitetu to da želimo sve preko noći. Ne kažem da ponekad i ja nisam takav, ali vreme i posao su me naučili da to tako ne može. Radićemo dalje i mislim da će biti još bolje – kratko je izjavio Čović, pre nego što je pričao o situaciji sa Blejkom Šilbom:
– Sa njim smo sve završili i nemamo više šta da kažemo na tu temu. Jedino vam nismo dokumentovali ugovor, ali ako treba i to možemo da uradimo. Vidite da se vreme nije promenilo, nebo nije palo na zemlju. I sa Šilbom i bez njega ćemo raditi najbolje što umemo. Najbolje namere su bile da on bude u Crvenoj zvezdi, ali te najbolje namere se nisu obistinile. Verovatno smo negde na pola u tom problemu u smislu da li smo poghrešili mi ili on. On je dobar igrač, a nije prvi put da dobar igrač ne nađe prostor u dobrom klubu, dešavalo se i pre. Završili smo sa Šilbom što je bio jednoglasni stav uprave kluba, a na osnovu stava trenera. On je doneo tu odluku i kad smo ga dovodili i sada kada pravimo taj sporazumni rastanak sa njim. To je za nas prošlost, nemamo vremena da tugujemo, niti da se radujemo. Već u sredu dočekujemo Panionios i treba nam velika podrška navijača – konstatovao je Čović, a zatim je pričao i o dolasku pojačanja koje bi zamenilo Šilba:
– Stručni štab intenzivno radi na tome. Trener je rekao da ima rok do 29-og januara zbog registrovanja igrača u Evrokupu. Neka svako radi svoj posao. Znate kako kažu, puno babica – kilava deca. U Zvezdi svako radi svoj deo posla, a zna se i odgovornost. U Srbiji je tako, kada je dobro – svi su zaslužni, a kada je loše – jurimo se i ne možemo da nađemo odgovornog. Ovako je čista slika i čistra situacija za sve nas – zaključio je Nebojša Čović.

Povezana vest:  Cirbes: Stvarno smo umorni, ali to ne sme da bude izgovor