UNIVERZITETSKI SPORT KONF ZA MEDIJEStudenti – košarkaši iz Srbije u ISBL

Studenti košarkaši iz Srbije, sa kolegama iz Engleske, Hrvatske, Slovenije, Belorusje, Letonije i Grčke, priključiće se u ovoj sezonu Međunarodnoj studentskoj košarkaškoj ligi (ISBL) koja je u prvoj sezonu (2012-2013) okupila 26 studentski timova iz Rusije, Ukrajine, Estonije, Litvanije, Kazahstana i Kine.
Na izuzetno posećenoj konferenciji za medije u hotelu Kraun plaza u Beogradu dr Siniša Jasnić, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije pozdravio je ugledne goste, ministra omladine i sporta Srbije Vanju Udovičića, ministra za nauku, obrazovanje i sport Hrvatske Željka Jovanovića, direktora uprave za sport i omladinu u Vladi Crne Gore Igora Vušurovića, predsednika ISBL Andrea Peregudova, izvršnog direktora ISBL Viktora Kravčenka i olimpijskog šampiona iz 1988. košarkašku legendu Sergeja Tarakanova.
– Sport je strast i ljubav i najvažnija stvar posle, naravno, učenja i studiranja, u studentskim danima – rekao je Siniša Jasnić.- Ova liga će nam pomoći u razvoju našeg studentskog sporta jer donosi mnogo zanimljivih utakmica.
Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Srbije je istakao da je Srbija vodeća sportska nacija u regionu i da želi da bude lider u stvaranju novih veza kroz sport.
ISBL će se ljubiteljima košarke u Beogradu predstaviti u subotu 1. februara u 14,45 časova u Hali Pionir, gde će se odigrati utakmica timova „Istoka“ i „Zapada“. Na „Istoku“ će igrati studenti košarkaši iz Rusije, Estonije, Ukrajine, Belorusije, a na „Zapadu“ iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i iz Srbije: Filip Čović, Ivan Smiljanić, Andreja Džaković, Vuk Malidžan, Filip Đuran i Pavle Tasić.
Od 18 časova igraće legende košarke iz bivše Jugoslavije i bivšeg SSSR. U timu „Istoka“ (bivši SSSR) najavljeni su Aleksandar Volkov, Nikolaj Derjugin, Sergej Panov, Hajno Enden, Igor Kudeljin, Sergej Kučenko, Andrej Peregudov, Zahar Pašutin …ali i Andrej Vedišev predsednik Lokomtive iz Kubana, Aleksandar Novak ministar energetike Ruske federacije, Pavel Asthov izvršni direktor kluba Himki… Treneri su Jeromin, Edeško i Kajumov.
Na“Zapadu“ u timu legendi najavljeni su Vlade Divac, Dragan Kićanović, Dejan Bodroga, Žarko Paspalj, Srećko Jarić, Zoran Slavnić, Ratko Radovanović, Predrag Danilović, Zorkić, Marić, Dejan Tomašević, Berić, Topić, Dragan Tarlać (svi Srbija), Tabak, Perinčić, Rađa, Naglić i Jerkov (Hrvatska), Dragan Ivanović (Crna Gora)… Treneri će biti Mirko Novosel i Ranko Žeravica.
– Želimo da stvorimo elitno studentsko takmičenje, neku vrstu studentske Evro lige – istakao je predsednik ISBL Andrej Peregudov.- Tražili smo finansijski održive timove sa kvalitetnim igračima. Dolazak nekadašnjih zvezda SSSR i Jugoslavije u Beograd prilika je za one kojima je košarka u srcu da vide još jednom velike igrače zbog kojih su neki od nas počeli da igraju košarku.
U ovoj sezoni ISBL će imati ukupno 38 timova. U prvoj fazi (preliminarna) igraće se utakmice po divizijama: „Centar“, „Baltik“, „Engleska“, „Balkan“ i „Istok“ sa četiri do šest ekipa u svakoj. U drugoj fazi, ekipe divizije „Cantar“ igraće sa „Engleskom“, a „Balkan“ sa „Baltikom“. Fajnal ejt ISBL odigraće se u aprilu. Učestvovaće najbolji tomovi „Centra“ i pobednici „Engleske“, „Balkana“ i „Baltika“ i jedna ekipa koja će dobiti vajld kartu. Ukupno će se odigrati 236 utakmica. Planiran je u maju studentski košarkaški festival na Crvenom trgu u Moskvi (Otvorni turnir VTB arene). Igrači pobednika ISBL prisustvovaće fajnal foru Evro lige u maju u Milanu. Prošle godine, prvi pobednik ISBL bio je TUT iz Talina.
Po završetku konferencije za medije dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu dr Vladimir Koprivica i dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu dr Boris Maleš potpisali su protokol o saradnji.

Povezana vest:  Teodosić: Bilo mi je teško da odlučim o izostanku sa EP