josipbilic_direktor_NLB_ligeBilić: Kalendar se ne može menjati
Direktor Jadranske lige Josip Bilić odbacio je mogućnost da se to takmičenje ubuduće završava do početka marta, što je zatražilo rukovodstvo Košarkaškog saveza Srbije (KSS).
Bilić je novinare koji prate završni turnir Jadranske lige podsetio da je uprava tog takmičenja sa prethodnim rukovodstvom KŠ potpisala ugovor po kome se regularni tok sezone u regionalnoj ligi mora okončati do kraja, a ne do početka marta.
-Mi se toga i držimo i naš kalendar uklapamo sa kalendarima međunarodnih takmičenja. Nacionalni savezi potom svoje kalendare uklapaju sa našim. I kakvi se to sada ultimatimi pominju? Šta će neko dati ultimatum Evroligi – zapitao se Bilić i ponovio da je situacija apsolutno jasna.
Bilić je naveo i da je uprava Jadranske lige uspela da se izbori da sledeće sezone kvalifikacije za Evroligu igraju i dva člana iz lige timova sa prostora bivše Jugoslavije – Hemofarm i Budućnost.
To takođe utiče na kalendar, odnosno odlaže početak Jadranske lige.
-Kvalifikacije za Evroligu počinju 21. septembra, a završavaju se 7. oktobra – rekao je Bilić.
Čuli su se i zahtevi da se Jadranska liga zato skrati na 12 klubova, ali je Bilić odbacio i tu opciju.
-U tom slučaju bismo došli u opasnost da izgubimo sedam mesta u međunarodnim takmičenjima – tri u Evroligi i četiri u Evrokupu. Smanjenje lige bi pogodilo i srpske klubove, pošto su ove sezone najbolje rezultate beležile hrvatske ekipe. Srpski klubovi bi zato izgubili jedno mesto i sledeće sezone bi ih bilo tri – kazao je Bilić i podsetio da je Jadranska liga i proširena na 14 klubova na predlog iz Srbije.
Liga od 14 klubova upravi Jadranske lige je omogućila i da u takmičenje primi češki Nimburk čime je obezbeđen novac kojim će ostalim timovima biti plaćana putovanja na utakmice. Ugovor sa Nimburkom je, kako je rekao Bilić, potpisan na tri godine. Sve to nastaviće da doprinosi razvoju Jadranske lige i jačanju njenih klubova.
Na pitanje kada će neko od timova Jadranske lige biti toliko kvalitetan da osvoji Evroligu, Bilić je odgovorio bez mnogo razmišljanja: „Ove godine u Parizu“, misleći na završni turnir Evrolige na kome će učestvovati beogradski Partizan.
Povezana vest:  Dozet: Želeli smo Partizan, zato što je najteži rival