zvezda lietvus (1)

EVROKUP

Crvena zvezda u četvrtfinalu Evrokupa

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u četvrtfinale Evrokupa iako su večeras u Vilnjusu, u revanš utakmici osmine finala, izgubili od litvanskog predstavnika Lijetuvos Ritasa sa 82:80 (17:22, 25:27, 16:12, 24:19). Prvi meč u Beogradu crveno-beli su dobili sa šest razlike (88:82).
Izabranici Dejana Radonjića zasluženo su izborili vredan uspeh, jer su najvećim delom susreta igrali bolje, sigurnije i kompaktnije, posebno u odbrani. Malo je, međutim, nedostajalo da prokockaju četvrtfinale, prvenstveno zbog sopstvenih brzopletih greška.
Srpski tim odlično je otvorio utakmicu, igrajući hrabro, prema striktno dogovorenom planu, pa je posle prve deonice imao plus pet, a na poluvremenu plus sedam poena. Isticao se centar Raško Katić, za kojeg Litvanci nisu imali rešenja, ali je u nastavku umalo došlo do potpunog preokreta.
Ekipa Lijetuvos Ritasa zaigrala je mnogo agresivnije, njeni strelci su se raspucali, a Katić bio „izolovan“, što je rezultiralo prvim vođstvom domaćina na dva i po minuta pre kraja (72:71) posle trojke Omara Kuka.
Usledila je dramatična borba, ali crveno-beli ipak nisu klonuli duhom, iako su nesmotreno pogrešili u par navrata praveći bespotrebne prekršaje. Na sreću, u ključnim trenucima bio je precizan Dženkins, kada je trojkom smanjio prednost domaćina na 74:73, a potom bio precizan za 76:75.
Litvanci su svim silama nastojali da dostignu šest poena minusa iz beogradskog meča i makar izbore produžetak, međutim, košarkaši Crvene zvezde odoleli su ogromnom pritisku. Nelson je iskoristio oba slobodna bacanja za konačan trijumf posle uzbudljive i iscrpljujuće borbe.
Najefikasniji u redovima crveno-belih bili su Katić sa 19, Nelson sa 14 i Marjanović sa 12 poena, dok su se kod Lijetuvos Ritasa istakli Sejbutis i Palasios sa po 16 i Songala sa 14.
U četvrtfinalu Evrokupa Crvena zvezda se sastaje sa Budiveljnikom iz Kijeva, koji je u dvomeču osmine finala bio uspešniji od francuskog Nantera.
Četvrtfinalne utakmice na programu su 18. i 26. marta.

Povezana vest:  Đorđević: Nadam se da će Teodosić brzo na teren