kecmanFAJNAL FOR NLB LIGE
Trojka Kecmana za  četvrtu NLB titulu Partizana
Košarkaši Partizana osvojili su četvrti put uzastopno trofej u Jadranskoj ligi pošto su danas u Zagrebu posle produžetka, „trojkom“ Dušana Kecmana sa pola terena, pobedili domaću Cibonu sa 75:74 (15:14, 16:17, 13:13, 16:16, 15:14).
Partizan je do pobede došao „trojkom“ Dušana Kecmana, koji je 0,6 sekundi pre kraja utakmice sa preko pola terena postigao koš. Pre toga „trojku“ je pogodio igrač Cibone Bojan Bogdanović za vođstvo od 74:72.
Kada su svi pomislili da je meč rešen, najiskusniji igrač srpskog šampiona je šutom o tablu pogodio koš i na neverovatan način doneo pobedu Partizanu.
Partizan je tako četvrti put uzastopno stigao do trofeja u regionalnom takmičenju.
Najefikasniji u pobedničkom timu bio Aleksandar Marić sa 14 poena, Lorens Roberts doprineo je trijumfu sa 13 poena i 14 skokova, dok su po 11 postigli Aleksandar Rašić i Petar Božić.
U timu Cibone poene je postiglo samo pet igrača. Najbolji su bili Džamont Gordon i Marko Tomas sa po 31 poenom.
Pre početka utakmice košarkaši obe ekipe su na teren izašli sa velikom parolom: „Sportske igre mladih, živimo život bez droge“.
Takođe, pre početka meča, sportski direktor Partizana Dragan Todorić proglašen je za najboljeg sportskog direktora, a igrač Cibone Marko Tomas za najboljeg košarkaša.
Finalnu utakmicu Jadranske lige gledali su gradonačelnici Zagreba i Beograda, Milan Bandić i Dragan Đilas i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.
aleks_maric.jpgCibona je bolje počela meč, posle dva poena Tomasa i „trojke“ Gordona povela sa 5:0. Partizan se brzo vratio i „trojkom“ Jana Veselija poveo sa 9:7, a posle poena Petra Božića i sa 12:9. Ekipe su igrale vrlo čvrsto, sa dosta faulova.
Sudije su u tim trenucima centrima Partizana podelile tri lične greške u napadu. Ekipe su se do kraja deonice smenjivale u vođstvu, a crno-beli su završili četvrtinu vodstvom od 15:14.
Partizan je drugu četvrtinu počeo serijom od 7:0 i „trojkom“ Lestera Mekejleba došao na 22:14. Međutim, zagrebačka ekipa je serijom od 11:0 (Tomas sedam, Gordon četiri poena) povela sa 25:22. Cibona je prešla na zonski presing i dobro parirala crno-belima u skoku, koji su počeli mnogo da greše i kao u polufinalu protiv Hemofarma loše izvodili slobodna bacanja u prvom delu 7/12.
Igrao je Partizan nepovezano u napadu i gubio lopte, a to su koristili Tomas i Gordon koji su uz dva poena Bena Udriha postigli sve poene za Cibonu u prvom poluvremenu – Gordon 15, a Tomas 14 poena. Cibonina igra svodila se na igru dvojice igrača, o čemu svedoči podatak da ekipa u prvom poluvremenu nije imala nijednu asistenciju.
I pored slabije igre Partizana, Cibona nije uspela da se odlepi pa su ekipe na poluvreme otišle izjednačene (31:31).
Partizan je preko Dušana Kecmana i Veselija došao do vođstva od 41:36, kada je u četvrtom minutu treće četvrtine došlo do tuče na tribinama.
Nekoliko desetina navijača je krenulo ka klupi Partizana, ali su redari sprečili da dođe do incidenta, posle čega je došlo do tuče. U tim trenucima cela hala je vikala „Ubij, ubij Srbina“.
Utakmica je nastavljena posle nesto vise od 10 minuta. Ušla je policija u oklopima, nekoliko huligana je izvedeno sa tribina, a one koji su uspeli da pobegnu publika je pratila ovacijama.
Čini se da su u nastavku košarkaši Partizana bili pod uticajem dešavanja sa tribina, pa su odigrali nešto slabije. U zagrebačkom timu Gordon i Tomas su nastavili jedini da postižu poene, ali nijedna ekipa nije uspela da se „odlepi“ i u poslednju deonici ušli su ponovo izjednačeni 44:44.
Izvrštačima iz Zagreba činilo se da je rukovodstvo Partizana 13 sekundi po početku poslednje deonice razmišljalo da napusti teren.
U poslednjoj deonici Božić je sa dve uzastopne „trojke“ doneo Partizanu 52:49, ali Cibona je uspela da izjednači na 54:54. Roberts i Marić su „zakucavanjima“ doneli crno-belima četiri poena viška, a odlični Gordon „trojkom“ je smanjio na 58:57.
Partizan je u završnici loše igrao u napadu, 47 sekundi do kraja Božić je izgubio loptu, a zatim napravio petu ličnu grešku i crno-beli su tako ostali i bez pomoći kapitena, pošto je pre njega iz igre morao i Mekejleb.
Gordon je zatim izjednačio na 60:60, a 20 sekundi pre kraja Partizan je imao napad, ali je Marić po isteku vremena postigao dva poena. Poslednji napad imala je Cibona, 2,7 sekundi pre kraja, ali su igrači Partizana uspeli da sačuvaju Tomasa.
a-partizan_cheering1Neizvesno je bilo i u nastavku. Marić je uz koš i ličnu doneo Partizanu tri poena prednosti (63:60), a vođstvo je čuvao i Roberts (65:62), ali nakon toga Gordon je sa četiri uzastopna poena preokrenuo na 66:65.
Zbog problema sa ličnim greškama iz igre su morali Marić i Andrić. Aleksandar Rašić je „trojkom“ doneo crno-belima vođstvo, ali je Tomas sa penala ubrzo izjednačio na 68:68.
Centar Partizana Slavko Vraneš je 52 sekundi pre kraja meča promašio oba slobodna bacanja, u nastavku akcije Bogdanović je promašio šut za Cibonu, a Roberts je bio najviši u skoku, posle čega je bio fauliran.
Amerikanac je pogodio jedno bacanje, ali je Veseli uspeo da uhvati loptu pod svojim košem i vrati do Robertsa, koji je ponovo fauliran. Ovaj put je oba puta bio precizan i 25 sekundi pre kraja doneo Partizanu vođstvo od 71:68.
U sledećem napadu Gordon je promašio šut za dva poena, Roberts je ponovo uhvatio loptu i ponovo šutirao slobodna bacanja. Pogodio je jedno, a u narednom napadu osam sekundi pre kraja utakmice Tomas je pogodio neverovatnu „trojku“ za 72:71.
Bogdanović je zatim napravio prekršaj nad Robertsom, koji je promašio oba slobodna bacanja. U nastavku akcije Bogdanović uspeo da pogodi „trojku“, što je bio njegov prvi pogodak iz igre, za vođstvo od 74:72.
Meč je 0,6 sekundi pre kraja rešio Kecman, „trojkom“ sa preko pola terena, posle čega je nastao muk u Areni. Posle odgledanog snimka sudije su priznale poene i nastalo je veliko slavlje na terenu košarkaša i stručnog štaba Partizana.
Dvorana: Zagreb Arena
Gledalaca: oko 16.200
Sudije: Pukl, Boltauzer, Javor (svi iz Slovenije).
Cibona: Vrbanc, Gordon 31, Bogdanović 5, Brnas, Troha, Radošević, Vukušić, Andrić 2, Bagarić, Zubčić, Udrih 5, Tomas 31.
Partizan: Roberts 13, Sinovec, Mekejleb 7, Kecman 7, Milošević, Rašić 11, Mitrović, Božić 11, Marić 14, Veseli 8, Đekić, Vraneš 4.
Povezana vest:  EVROKUP, Galatasaraj ponovo bolji od Zvezde