GrupnaTreća sezona akcije „Sportski čas – Ispravi se“ završena u Beogradu, pet hiljada mališana igralo odbojku
 
Odigravši odbojkaški meč sa više od dve stotine Beogradskih osnovaca, proslavljeni odbojkaši Crvene Zvezde i Partizana Vizure, Maksim Buculjević, Nataša Čikiriz i Slađana Mirković, zatvorili su ovogodišnju sezonu nacionalno-rasprostranjene edukativne akcije „Sportski čas – Ispravi se“. Nakon tri godine trajanja projekta i 29 uspešnih akcija širom Srbije, na Sportskom času je učestvovalo više od pet hiljada osnovaca, a rezultati sa terena pokazali su da se nakon svakog održanog sportskog časa interesovanje za odbojku u određenoj sredini poveća za 15 odsto.
Akcija „Sportski čas – Ispravi se“ pokrenuta je 2011. godine na inicijativu Wiener Städtische osiguranja, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete ima neki oblik deformiteta kičme. U svaku akciju bili su uključeni i lekari fizijatri ili fizioterapeuti, a više od pedeset odbojkaša prvoligaša, kroz igru i druženje, motivisali su decu da treniraju odbojku, kao najbolji dvoranski sport koji se preporučuje za pravilan telesni razvoj dece.
„Naša želja je bila da motivišemo decu da se odvoje od računara i televizora i počnu da se bave sportom, jer je krivljenje kičme kod dece uzrasta od 11 do 14 godina sve izraženiji problem, što su pokazali i rezultati sistematskih pregleda sprovedeni u osnovnim školama širom Srbije. Zbog toga smo u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga, još oktobra 2011. godine pokrenuli ovu akciju i sada sa ponosom možemo da kažemo da već tri školske godine timovi sastavljeni od lekara fizijatara i odbojkaša aktivno rade sa decom, motivišući ih da se bave sportom i igraju odbojku, kao našu preporuku“, objašnjava Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.
 
Zašto baš odbojka?
 
Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.
Povezana vest:  Turska uspešnija od Srbije