SNEZANA SAMARDZIC - MARKOVICFIVB i MOK potpisali Memorandum o borbi protiv manipulacija u takmičenjima, Snežana Samardžić – Marković predsednik Konvencije Saveta Evrope za borbu protiv nameštanja rezultata

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, i Međunarodni olimpijski komitet, MOK, potpisali su Memorandum o razumevanju u borbi protiv manipulacija u takmičenjima, posebno u vezi sa klađenjem u sportu, potvrđujući na taj način svoju privrženost etici i fer – pleju u odbojci.

Povezana vest:  Saopšten sistem kvalifikacija za OI 2016. i SP 2015. mlađih kategorija

FIVB se saglasila, u vezi sa sportskim klađenjem, da potpiše sa MOK pristupanje IBIS-u (Integrity Betting Intelligence System – Informativni sistem za integritet klađenja), sarađujući na taj način u borbi protiv ilegalnog klađenja, nameštanja rezultata utakmica i korupcije u sportu. Putem zajedničke digitalne platforme, IBIS će omogućiti FIVB i svim njenim članicama (220 zemalja) da pristupe širokoj mreži monitoringa i razmeni podataka u svim oblastima sporta, kao i mreži vlasnika takmičenja i glavnih sportskih kladioničarskih kompanija. Primena ovog sistema stupiće na snagu počev od Svetskog prvenstva za seniorke i seniore, koji će se odigrati u septembru i oktobru, pre nego što se primeni na sva ostala odbojkaška takmičenja u 2015. godini.

Povezana vest:  Svetski kadetski prvaci stigli u Beograd

Snežana Samardžić – Marković, generalni direktor Direktorata za demokratiju Saveta Evrope i nekadašnji minister omladine i sporta Srbije, imenovana je za predsednika Konvencije Saveta Evrope za borbu protiv nameštanja rezultata i ilegalnog klađenja u sportu.

Konvenciju će u septembru potpisati 47 ministara sporta iz Evrope.