seniorke srb-nemSENIORKE – XXIX EP 2015.
Srbija nosilac grupe na EP 2015.
 
Ženska seniorska reprezentacija Srbije biće nosilac grupe na XXIX EP 2015, koje će se odigrati u Antverpenu, u Belgiji i Apeldornu, Ajndhovenu i Roterdamu (finale) u Holandiji od 25. septembra – 04. oktobra, saopštio je danas CEV. Seniorke Srbije će igrati u Apeldornu ili Ajndhovenu. Organizatori, Odbojkaške federacije Belgije i Holandije, odlučile su da naosioci grupa budu Srbija i Rusija. Žreb za XXIX EP 2015. u konkurenciji odbojkašica održaće se sutra (sreda, 12. novembar) u Gradskoj kući u Antverpenu, u Belgiji, u 14,00 časova. Direktan prenos žreba biće emitovan na sajtu Odbojkaške federacije Belgije (http://www.topvolleybelgium.be/eurovolley-2015/). Aleksandar Boričić, predsednik OSS i prvi potpredsednik CEV, predstavljaće Odbojkaški savez Srbije na žrebu u Begliji.
XXIX EP 2015. će se odigrati u Antverpenu, u Belgiji i Apeldornu, Ajndhovenu i Roterdamu (finale) u Holandiji od 25. septembra – 04. oktobra.
Organizatori EP nisu još uvek saopštili ko će gde igrati, ali sigurno je da će Belgija biti domaćin u Antverpenu, a Holandija u Roterdamu, gde će se odigrati utakmice za plasman na XXIX EP. Srbija i Rusija će igrati u Apeldornu i Ajndhovenu, a nakon žreba će biti poznato i ko će biti u kojoj grupi, a poznato je da će se u nastavku takmičenja (osmina finala i četvrtfinale) „ukrštati“ A i C, odnosno B i D grupa. Takođe, poznato je da Rusija i Nemačka, finalisti sa prethodnog EP 2013. ne mogu da budu u istoj grupi.
Plasman na EP do sada su izborili Belgija i Holandija (organizatori), Rusija, Nemačka, Srbija, Hrvatska, Italija, Turska, Poljska, Češka, Bugarska, Mađarska i Rumunija. U III rundi kvalifikacija igraće: Francuska – Slovenija, Azerbejdžan – Slovačka i Ukrajina – Belorusija.
U drugom „šeširu“ na žrebu će biti Nemačka (ne može u istu grupu sa Rusijom), Hrvatska, Italija, kao i jedna reprezentacija od 6 pobednika grupa II runde kvalifikacija (Turska, Poljska, Češka, Bugarska, Mađarska, Rumunija).
U trećem „šeširu“ će biti 4 selekcije pobednici grupa II runde kvalifikacija od 5 preostalih selekcija, dok će u četvrtom „šeširu“ biti jedna, preostala selekcija od pobednika grupa II runde kvalifikacija, kao i reprezentacije učesnici III runde kvalifikacija.
III runda kvalifikacija odigraće se 23./24. maja i 30./31. maja 2015. U III rundi kvalifikacija odigraće se po dve utakmice (kod kuće i u gostima), posle kojih će biti poznato svih 16 selekcija učesnica EP 2015.
Povezana vest:  SENIORI – KUP CEV 2012. – FINALE, Dinamo iz Moskve pobednik Kupa CEV