lopta

FIVB – KALENDAR ZA 2015.

Svetsko prvenstvo kadeta u Resistenciji i Korijentesu, u Argentini, od 10. – 23. avgusta

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, objavila je da će se XIV SP 2015. u konkurenciji kadeta odigrati od 10. – 23. avgusta u Resistenciji i Korijentesu u Argentini. Reprezentativna i klupska takmičenja pod okriljem Svetske odbojkaške federacije odigraće se od maja do septembra 2015.
U maju će se odigrati Svetska klupska prvenstva. IX SP 2015. klubova u konkurenciji odbojkašica odigraće se od 5. – 10. maja u Cirihu, u Švajcarskoj.
XI SP 2015. klubova u konkurenciji odbojkaša odigraće se od 5. – 10. maja u Brazilu, a mesto će naknadno biti određeno.
U maju će početi i XXVI Svetska liga 2015. Prvi mečevi u II diviziji odigraće se 15. – 17. maja, dok će takmičenje u elitnoj, I divizij početi 29. – 31. maja. Finalni turnir XXVI Svetske lige 2015. odigraće se od 14. – 19. jula u Rio de Žaneiru, u Brazilu.
U junu će početi XXIII Gran Pri 2015. Od 26. – 28. juna će se odigrati utakmice III divizije, dok će se prvi mečevi u I i II diviziji odigrati od 3. – 5. jula.
Finalni turnir XXIII Gran Prija 2015. odigraće se od 22. – 26. jula u Omahi, u SAD.
XVIII SP 2015. u konkurenciji juniorki (16 reprezentacija) odigraće se od 3. – 12. jula u Limasolu i Kato Polemidiji, na Kipru. Plasman na Svetsko prvenstvo do sada su izborili Kipar (organizator), Kina i Japan iz Azije (AVC), Brazil i Peru iz Južne Amerike (CSV), i SAD i Kuba iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA). Po završetku kvalifikacija u Evropi (CEV) i Africi (CAVB) biće poznate još po 4 selekcije (po 2 iz CEV i CAVB), a zatim će plasman na SP ostvariti i 5 najuspešnijih reprezentacija sa FIVB rang liste koje se još nisu kvalifikovale.
XIV SP 2015. u konkurenciji kadetkinja (20 selekcija) odigraće se u Limi, u Peruu od 7. – 16. avgusta. Na Prvenstvu će igrati 20 reprezentacija, a plasman su do sada izborili Peru (organizator), Japan, Tajland, Kina i Koreja iz Azije (AVC), Egipat, Tunis i Alžir iz Afrike (CAVB), Brazil i Argentina iz Južne Amerike (CSV), kao i Dominikanska Republika, SAD i Meksiko iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA), dok će četvrta ekipa biti poznata posle Pan američkih igara. Iz Evrope će na SP kadeta igrati šest prvoplasiranih ekipa sa Prvenstva Evrope 2015, koje će se odigrati od 28. marta – 5. aprila u Plovdivu i Samokovu, u Bugarskoj.
Plasman na XIV SP 2015. u konkurenciji kadeta (20 selekcija), koje će se odigrati od 10. – 23. avgusta u Resistenciji i Korijentesu u Argentini, do sada su izborili Argentina (organizator), Iran, Japan, Kina i Kineski Tajpeh iz Azije (AVC), Brazil i Čile iz Južne Amerike (CSV), i SAD, Kuba i Meksiko iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA), dok će naknadano biti poznat četvrti učesnik nakon Pan američkih igara. Iz Afrike (CAVB) će na SP igrati tri reprezentacije, koje će naknadno biti poznate. Šest prvoplasiranih reprezentacija sa Prvenstva Evrope 2015, koje će se odigrati od 4. – 12. aprila u Sakariji i Kodžaeliju, u Turskoj, izboriće učešće na SP 2015. u Argentini.
II SP 2015. u konkurenciji mlađih seniorki (do 23 godine) odigraće se u Ankari, u Turskoj od 12. – 19. avgusta. Na Prvenstvu će igrati 12 reprezentacija, a plasman su do sada izborili: Turska (organizator), Egipat i Tunis iz Afrike (CAVB), Brazil i Kolumbija iz Južne Amerike (CSV), i Dominikanska Republika i Kuba iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA). Iz Azije (AVC) će igrati 2 selekcije, koje će biti poznate po završetku Prvenstva Azije za mlađe seniorke (1. – 9. maj, Filipini), dok će naknadno biti saopštene 2 reprezentacije iz Evrope (CEV). Poslednja, 12. selekcija će biti najbolje plasirana reprezentacija sa FIVB rang liste, koja se još nije kvalifikovala.
II SP 2015. u konkurenciji mlađih seniora (do 23 godine) odigraće se od 24. – 31. avgusta u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na Prvenstvu će igrati 12 reprezentacija, a plasman su do sada izborili: Ujedinjeni Arapski Emirati (organizator), Brazil i Argentina iz Južne Amerike (CSV), i Egipat i Tunis iz Afrike (CAVB). Iz Azije (AVC) će igrati 2 selekcije, koje će biti poznate po završetku Prvenstva Azije za mlađe seniorke (12. – 20. maj, Iran), dok će naknadno biti poznate po 2 reprezentacije iz Evrope (CEV) i Severne i Srednje Amerike (NORSEKA). Poslednja, 12. selekcija će biti najbolje plasirana reprezentacija sa FIVB rang liste, koja se još nije kvalifikovala.
XII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniorki odigraće se od 22. avgusta – 6. septembra u Japanu i biće prvi kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016, sa koga će dve reprezentacije izboriti plasman.
XVIII SP 2015. u konkurenciji juniora (16 reprezentacija ) odigraće se od 11. – 20. septembra u Tihuani i Meksikaliju, u Meksiku. Plasman su do sada izborili Meksiko (organizator), Iran i Kina iz Azije (AVC), Brazil i Argentina iz Južne Amerike (CSV), i Kuba i Kanada iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA). Po završetku kvalifikacija u Evropi (CEV) i Africi (CAVB) biće poznate još po 4 selekcije (po 2 iz CEV i CAVB), a zatim će plasman na SP ostvariti i 5 najuspešnijih reprezentacija sa FIVB rang liste koje se još nisu kvalifikovale.
XIII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniora odigraće se od 8. – 23. septembra u Japanu i biće prvi kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016, sa koga će dve reprezentacije izboriti plasman.

Povezana vest:  Vizuri bod protiv Uraločke