loptaSENIORKE I SENIORI – SVETSKI KUP 2015.

Na Svetskom Kupu po dve selekcije iz svake Konfederacije, Japan i svetski prvak

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će na Svetskom Kupu 2015. u obe konkurencije igrati po 12 reprezentacija: Japan (u obe konkurencije), svetski prvaci SAD (seniorke) i Poljska (seniori), kao i po 2 selekcije iz svake Konfederacije. Plasman na XII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniorki (22. avgust – 6. septembar) do sada su izborili Japan, SAD, Rusija i Srbija iz Evrope (CEV), i Kina i Koreja iz Azije (AVC). Plasman na XIII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniora (8. – 23. septembar) do sada su izborili Japan, Poljska, Rusija i Italija iz Evrope (CEV), i Iran i Australija iz Azije (AVC).

Povezana vest:  Stefana Veljković možda propušta Olimpijadu

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je takođe i gradove domaćine XII Svetskog Kupa 2015. u konkurenciji seniorki (22. avgust – 6. septembar) i XIII Svetskog Kupa 2015. u konkurenciji seniora (8. – 23. septembar), koji su ujedno i prvi kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru.

XII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniorki odigraće se od 22. avgusta – 6. septembra u Tokiju i Macumotou (22. – 27. avgust), Sendaiju i Okajami (30. avgust – 1. septembar), i Nagoji i Komakiju (4. – 6. septembar). Plasman na Svetski Kup seniorki do sada su izborili Japan (organizator), SAD (svetski prvak), Rusija i Srbija (dve prvoplasirane selekcije sa CEV rang liste), i Kina i Koreja iz Azije (AVC). Dve selekcije iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA) kvalifikovaće se na Finalnom turniru Kupa šampiona NORSEKE od 3. – 8. juna, dve reprezentacije iz Afrike (CAVB) biće poznate po završetku Prvenstva Afrike (10. – 20. jun), dok će se kvalifikacioni turnir u Južnoj Americi (CSV) odigrati do početka juna, sa koga će se dve selekcije kvalifikovati za Svetski Kup u Japanu.

Povezana vest:  Terzić: Nismo bili ni blizu nijedan set, nešto je falilo

XIII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniora odigraće se od 8. – 23. septembra u Hirošimi i Hamamacuu (8. – 13. septembar), Osaki i Tojami (16. – 18. septembar) i Tokiju (dvorane Jojogi i Metropoliten) od 21. – 23. septembra. Plasman su do sada izborili Japan (organizator), Poljska (svetski prvak), Rusija i Italija (dve prvoplasirane selekcije sa CEV rang liste), i Iran i Australija iz Azije (AVC). Dve selekcije iz Južne Amerike (CSV) biće poznate do 24. maja, do kada će se odigrati kvalifikacioni turnir. Finalni turnir Kupa šampiona Severne i Srednje Amerike (NORSEKA) odigraće se od 19. – 24. maja, a plasman u Japan izboriće dve reprezentacije. Prvenstvo Afrike (CAVB) odigraće se od 12. – 22. jula, sa koga će plasman u Japan izboriti dve selekcije.

Povezana vest:  Prva utakmica finala u četvrtak u Ubu

Na oba Svetska Kupa će igrati po 12 reprezentacija, a plasman na Olimijske igre 2016. u Rio de Žaneiru izboriće po dve prvoplasirane selekcije u obe konkurencije.