boricic odbojkasisidnej-004

Boričić: Zlato iz Sidneja promenilo pogled na odbojku

Najveći uspeh u istoriji srpske i jugoslovenske odbojke, zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, obeležen je danas, tačno 15 godina kasnije, otvaranjem izložbe „Prvo odbojkasko zlato“ u holu RTS-a.
Na otvaranju izložbe koja će trajati do 3. oktobra bili su prisutni svi članovi tima, koji je u finalu savladao Rusiju sa 3:0 ((25:22, 25:22, 25:20), osim Igora Vušurovića.
Predsednik Odbojkaskog saveza Srbije Aleksandar Boricic rekao je da zlato iz Sidneja promenilo pogled na ovaj sport.
-Pre Sidneja imali smo cilj – zlatnu medalju. Kada smo izgubili prve dve utakmice svi su bili nervozni. Krajnji epilog govori koliko su oni bili odlucni u tome. Oeekujem da sadašnja i buduće generacije ponove uspeh iz Sidneja – rekao je Boricić.
Olimpijske igre u Sidneju nisu dobro poeele za izabranike selektora Zorana Gajića. Jugoslavija je izgubila prva dva meea u grupi, od Rusije (3:1) i Italije (3:2), a zatim vezala ?est pobeda.
Padale su redom selekcije SAD (3:0), Argentine (3:1), Koreje (3:2), u cetvrtfinalu aktuelni olimpijski sampion Holandija (3:2), a u polufinalu tada zvanični prvak sveta Italija (3:0). U istorijskom finalu nadigrani su Rusi, takođe maksimalnim rezultatom.
-Veliko je zadovoljstvo biti ovde i zahvaljujem se igračima i stručnom stabu sto su dosli. Proslo je 15 godina, a ja izgleda jos nisam svestan toga, kao da se nekom drugom dogodilo, a ne meni. Pretpostavljam da je to posledica jer sportisti imaju naporan ritam, konstantno su posvećeni i skoncentrisani treninzima i utakmicama-rekao je Gajić.
Finalnu utakmicu obeležio je nesvakidašnji potez požrtvovanog Vladimira Grbića, koji je sredinom trećeg seta na poseban način spasio poen preskočivši ogradu koja deli teren od publike i u nastavku akcije izblokirao ruskog odbojkaša.
-Žao mi je što me povezuju samo za taj poen, on možda jeste najlepši u istoriji odbojke, ali tu je bilo još 74 druga poena. Za tako nešto ne možete se spremati tokom priprema, za to se spremaš čitavu karijeru. To je filozofija naše porodice, da nema izgubljenog poena i da se borimo do samog kraja- rekao je Grbić.
Slobodan Kovbač je izrazio nadu da će naslednici da budu još bolji.
-Biti deo ove generacije je san svakog sportiste. Ovi momci su mi omogućili da budem deo istorije, hvala im na tom divnom trenutku, nadam se da će buduće generacije biti jos bolje- rekao je on.
Zlato u Sidneju osvojili su Vladimir Batez, Slobodan Kovač, Slobodan Boškan, Đula Mester, Vasa Mijić, Nikola i Vladimir Grbić, Andrija Geria, Goran Vujević, Ivan Miljkovia, Veljko Petković i Igor Vusurovic. Selektoru Gajiću asistirao je Bogdan Sretenović.
Ovom prilikom OŠ je uručio specijalne plakete zlatnoj generaciji, a oni su svoje dresove poklonili mladim odbojkašima rođenim 2000.godine.

Povezana vest:  SENIORKE – III EVROPSKA LIGA 2011, Šampionski ples Srbije u Kladovu