GetImageIYMNR9E0

SP do 23 godine na svake 4 godine – igrači mogu igrati samo u 2 kategorije tokom godine – određen broj kvota za SP mlađih kategorija

Takmičarska komisija FIVB predložila promene na Svetskim prvenstvima mlađih kategorija, koje će biti upućene Administrativnom Bordu FIVB na usvajanje. Predloženo je da se SP za igračice i igrače do 23 godine (U 23) ubduće igra na 4 godine, da igračice i igrači tokom jedne godine mogu igrati maksimum u dve kategorije, računajući i seniorsku, kao i da se promene kontinentalne kvote za Svetska prvenstva mlađih kategorija.
Precizirano je da će na SP u konkurenciji kadetkinja i kadeta igrati po 16 reprezentacija, a da će Evropa (CEV) imati po 5 predstavnika. Na SP u juniorskoj konkurenciji igraće takođe po 16 selekcija, a sistemom je predviđeno da plasman izbore po dve reprezentacije iz svake Kontinentalne Konfederacije, kao i još po 5 najuspešnijih selekcija za rang liste FIVB. Konačno, na SP igračica i igrača do 23 godine igraće po 12 reprezentacija, a svaka Kontinentalna Konfederacija će imati po 2 selekcije.
Zatvarajući sastanak, dr Ari Grasa da Silva Filjo, predsednik FIVB, je istakao:

Povezana vest:  SVETSKA LIGA, Kolaković odredio igrače za Hamamacu

– Moramo nastaviti u korak s vremenom za dobrobit odbojke. Ne može se živeti na lovorikama. Već smo sproveli neke nove ideje, ali moramo nastaviti sa inovacijama na svim nivoima i u svim nacionalnim federacijama. Moramo nastaviti da pronalazimo načine za evoluciju odbojke.

– Naša misija je da sprovedemo promene, tako da utakmice ne traju duže od dva časa. Moramo nastaviti da tražimo mogućnosti da promenimo strukturu utakmica. Protekla dva dana je bilo mnogo kvalitetnih ideja i diskusija, ali ćemo nastaviti da radimo kako bismo osigurali da se ideje i promene brže sprovode. – naglasio je Aleksandar Boričić, potpredsednik FIVB i predsednik Takmičarske komisije FIVB.

Povezana vest:  Juniorke Srbije zauzele 5. mesto na Svetskom prvenstvu u Portoriku

Naredni sastanak Administrativnog Borda FIVB održaće se 6. i 7. aprila u Lozani.