Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je danas u Beogradu Brazil sa 3:1 (19:25, 25:15, 25:21, 25:22) u prvom kolu Grupe F prve divizije drugog vikenda Svetske lige.

Srbija je današnjom pobedom u derbiju kola zadržala maksimalan učinak u Svetskoj ligi, pa tako posle četiri utakmice zauzima prvo mesto, dok je Brazilu ovo prvi poraz.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Srećko Lisinac sa 16 poena, Aleksandar Atanasijević postigao je 15, Marko Ivović 14, a Miloš Nikić 12 poena.

Reprezentaciju Brazila predvodio je Rikardo Lukareli Santoš de Souza sa 17 poena.

Utakmica u hali „Aleksandar Nikolić“ odigrana je pred oko 7.000 gledalaca. Uslovi za igru su bili izuzetno teški, pošto u dvorani nije radila ventilacija, pa su igrači često pravili kratke pauze između poena kako bi se osvežili.

Povezana vest:  Odbojkaši Zvezde nadomak titule

Brazil je lako dobio prvi set. Odlučujuću prednost Brazilci su stekli na samom početku seta, kada su serijom od 6:0 poveli sa 10:5. Izabranici Nikole Grbića su u tom delu igre zabeležili veliki broj grešaka na servisu, što je ekipa Brazila iskoristila i posle pola sata igre povela s 1:0 u setovima.

Srbija je u drugom setu zaigrala organizovanije i koncentrisanije od samog početka. Brazilci su u svim sgementima igre bili nadigrani, iako je selektor Bernando Rezende pokušao izmenama da „probudi“ svoj tim, u tome nije uspeo. Ekipa Nikole Grbića je postepeno uvećavala prednost, da bi na kraju posle novih pola sata igre dobila drugi set sa 25:15 i izjednačila na 1:1.

Povezana vest:  Skoro 200 najmlađih odbojkašica i odbojkaša treniralo u Košutnjaku  

U istom ritmu nastavila je Srbija i u trećem setu. Izuzetno raspoloženi u napadu su bili Aleksandar Atanasijević, Marko Podraščanin, Marko Ivović, Miloš Nikić i Srećko Lisinac, pa i pored dobre igre Brazilaca u polju, izabranici Nikole Grbića su lako stizali do poena. Srbija je u finišu trećeg seta vodila sa 21:15, ali je Brazil serijom od 4:0 prišao na samo dva poena zaostatka (19:21).

Ipak, s dva vezana poena Lisinca Srbija je stekla nedostižnih četiri poena prednosti, pa je posle 39 minuta igre u tom periodu povela s 2:1 u setovima.

Na početku četvrtog seta igralo se poen za poen, da bi Srbija ponovo počela polako da preuzima inicijativu. Serijom od četiri uzastopno osvojena poena Srbija je na prvi tehnički tajm-aut otišla s prednošću od 8:5, a u nastavku Brazil nikako nije uspevao da se vrati. Nikola Jovović je odlično proigravao saigrače, da bi se na drugu pauzu otišlo sa pet poena prednosti za domaćina (16:11).

Povezana vest:  SENIORKE – KUP IZAZIVAČA 2013, Lazarevčanke maksimalno protiv Graca – u šesnaestini finala Kolubara - TENT

Brazil je u završnici seta zaigra bolje, posle dobrih servisa Rikarda Lukarelija uspeo da je preokrene i povede sa 20:18. Brazil je vodio i sa 22:19, ali je Srbija preko Srećka Lisinca i dobrom odbranom uspela da se vrati i povede sa 23:22.

Srbija je do kraja meča sačuvala prednost, te je nošena sjajnim navijanjem u nekadašnjoj hali Pionir prvi put posle pet godina pobedila Brazil u manje od pet setova.