odbojka_na_peskuCEV Challenger ponovo u Novom Sadu
Čak 64 ekipe odbojkaša na pesku iz 25 zemalja Evrope nadmetaće se na novosadskom Štrandu za bodove na evropskoj i svetskoj rang listi i atraktivne novčane nagrade.
Naredne nedelje, Odbojkaški savez Srbije i kompanija Vip mobile, generalni sponzor Saveza, organizovaće u Novom Sadu, drugu godinu zaredom, prestižni turnir Evropske odbojkaške konfederacije u odbojci na pesku – CEV Challenger.
Novi Sad će od 21. do 25. jula na plaži Štrand ponovo okupiti najbolje igrače bičvoleja našeg kontinenta koji će imati priliku da se nadmeću za bodove na evropskoj i svetskoj rang listi i vredne novčane nagrade. Srbija je po drugi put dobila čast da ugosti učesnike ovog turnira, zahvaljujući izuzetno uspešno organizovanom prošlogodišnjem CEV Challenger-u, ali i Balkanskom prvenstvu u odbojci na pesku 2008. godine i seriji sada već tradicionalnih Vip Beach Masters turnira Nacionalnog šampionata Srbije.
Na ovogodišnjem CEV Challenger turniru za titulu najboljih nadmetaće se čak 64 ekipe iz 25 zemalja: Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Letonije, Holandije, Norveške, Rumunije, Rusije, Slovenije, Srbije, Švajcarske, Slovačke, Švedske, Turske i Ukrajine. Direktno učešće u glavnom turniru obezbedilo je 16 timova, uključujući dva domaća tima i jedan tim koji će ući na osnovu wild card, dok će se 32 tima kroz kvalifikacije boriti za 8 preostalih pozicija. Vip mobile je i ove godine obezbedio atraktivan nagradni fond u ukupnoj vrednosti od 12.000 evra, koji je namenjen za 24 ekipe koje se da se plasiraju u glavni deo turnira.
Srbiju će na ovom prestižnom turniru predstavljati 8 timova. U glavnom turniru na osnovu najvećeg broja bodova na CEV rang listi nalaze se Basta – Nikolić i Tešić – Mutapčija, dok će timovi Antonić – Galetin, Tatić – Radić, Ivanković – Mladenović, Galešev – Simeunović, Stanojčić – Marković i Aćić – Marić morati da potraže svoje mesto u kvalifikacijama kroz državnu kvotu. Naime, Srbija kao zemlja domaćin ima pravo na četiri predstavnika, od čega će se dva takmičiti u glavnom turniru, a dva u kvalifikacijama.
-Veoma sam zadovoljan što ćemo učestvovati u glavnom turniru, kao jedan od najbolje rangiranih domaćih timova. CEV Challenger će i ove godine okupiti veliki broj izuzetno kvalitetnih ekipa i drago mi je što se ćemo imati priliku da igramo protiv njih. Naravno, svesni smo da smo mlad tim i da nam je potrebno još dosta iskustva, ali svakako ćemo se potruditi da odigramo što više kvalitetnih mečeva  i na taj način steknemo što bolji plasman – izjavio je naš najbolje plasirani igrač na CEV rang listi, Stefan Basta.
Prošlogodišnji CEV Challenger okupio je u Novom Sadu 31 ekipu iz 17 evropskih zemalja. Četiri domaća tima su na CEV Challengeru takođe odmerila snage sa najboljim evropskim odbojkašima na pesku, dok su tri igrala i u glavnom delu turnira. Finalni meč se pretvorio u pravi spektakl koji je odigran pred 1.500 gledalaca na stadionu i velikim brojem gledalaca koji su meč pratili u direktnom prenosu na nacionalnoj televiziji. Nakon neizvesne borbe, letonski tim Toms Smedins/Artis Caics odneo je pobedu nad timom Litva/Varga iz Slovačke rezultatom 2-1 (20-22, 21-18, 15-13) i tako stigao do prvog mesta bez ijednog poraza na turniru.
Ulaz na ovogodišnji turnir je slobodan za sve posetioce, a mečevi i zabavni program će trajati tokom celog dana. Kao i prošle godine, organizatori turnira obećavaju dobru zabavu i pozivaju sve ljubitelje sporta i uzavrele atmosfere da tokom vikenda posete novosadski Štrand i pruže podršku našim takmičarima, uživaju u sjajnim mečevima, nastupima igračica na pesku, odličnoj muzici kao i raznovrsnim nagradnim igrama.
Povezana vest:  SENIORI – PRIPREME ZA XVII SP 2010, Triler pripao Italijanima