Odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je danas bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, pošto je u Krakovu u meču za treće mesto pobedila selekciju Belgije sa 3:2 u setovima (25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12).

Ovo je 11. medalja za reprezentaciju Srbiju na šampionatima Evrope, a osma bronzana.

Srbiju je do bronze predvodio Dražen Luburić sa 26 poena, Uroš Kovačević je upisao 16 poena, Srećko Lisinac 15, a Nemanja Petrić 13 poena.

Najefikasniji u poraženom timu bili su Simon van de Vorde i Gert van Vale sa po 16 poena.

U finalu će se večeras od 20.30 sastati selekcije Rusije i Nemačke.

Srbija je od početka meča vodila i predvođena Petrićem i Lisincem stigla je do 10:6. U srpskom timu dobro je radio blok, a uz lošu igru u napadu Belgije, ekipa Nikole Grbića povela je sa 17:9. Srbija je do kraja sigurnom igrom u napadu sačuvala prednost i povela sa 1:0.

Povezana vest:  BEACH – VOLLEY – II KONTINENTALNI KUP 2014. – 2016., Beograd domaćin turnira II runde II Kontinentalnog Kupa

Odbojkaši Srbije su dobro počeli i drugi set, imali su četiri poena prednosti (7:3), ali su se Belgijanci „probudili“ i stigli do prve prednosti na meču – 9:10. Igralo se potom poen za poen, dok Srbija uz nekoliko dobrih odbrana nije vezala tri poena pa je na drugi tehnički tajm-aut otišla s dva poena prednosti (16:14).

Belgija je nakon tehničkog tajm-auta vezala četiri poena, što je primoralo Grbića da zatraži tajm-aut. Seriju Belgije prekinuo je Uroš Kovačević, ali to nije mnogo pomoglo izabranicama Nikole Grbića pošto je protivnička ekipa u završnicu seta ušla sa tri poena prednosti koje je bez većih problema uspela da zadrži.

Povezana vest:  IN MEMORIAM, MARKO CVETKOVIĆ (1941. – 2015.)

Gotovo desetominutna pauza posle drugog seta nije prijala odbojkašima Srbije, pošto nikako nisu uspevali da pronađu svoj ritam, mučili su se i poklanjali poene Belgijancima svojim greškama.

Belgijanci su od početka seta imali prednost, koja je iznosila i šest poena, i tu prednost su sačuvali do kraja seta za preokret i vođstvo od 2:1 u setovima.

Selekcija Belgije je bolje počela i četvrti set, povela je sa 4:1, ali je Srbija potom stigla do svoje prepoznatljive igre i preokreta – 11:7. Belgija je sredinom seta izjednačila na 14:14, ali su izabranici Nikole Grbića uz tri vezana poena ponovo vratili vođstvo i nisu ga ispuštali do kraja.

Povezana vest:  Odbojkašice Crvene zvezde kompletirale listu učesnika Finalnog turnira

Srbija je u petom setu povela sa 3:0, a Belgijanci su odmah izjednačili na 3:3. Imala je Srbija ponovo tri poena viška (7:4), ali su Belgijanci stigli na poen zaostatka. Usledila je igra poen za poen do samog kraja kada je Petrić poentirao za 14:12, a Kovačević realizovao prvu meč loptu za 15:12 i trijumf od 3:2 vredan bronzane medalje.